Eigen foto

Gewastour Aardappel - week 24

Aardappelpootdata 2021 lopen enorm uiteen

17 Juni 2021 - Jesse Torringa

De aardappelpootdata van de Boerenbusiness Gewastour 2021 lopen ver uit elkaar. De eerste percelen vormen al knollen, terwijl het laatste perceel zelfs moet worden gepoot. De verschillen in pootdata zijn ook regionaal erg groot.

De aardappeltelers van de Gewastour zijn dit voorjaar voorzichtig begonnen met het aardappelpoten door de lage temperaturen. Na een kleine verhoging van de temperatuur in april, ging het aardappelpoten los om eind april weer tot stilstand te komen door de grote hoeveelheid neerslag. Niet alleen op landelijk niveau zijn deze verschillen groot, maar ook in bepaalde regio's lopen de verschillen in groeistadia ver uiteen.

Aardappelpootdata 2021
De eerste aardappelen werden al op 30 maart gepoot op het Gewastourperceel in Dronten. De helft van dit perceel is vervolgens op 16 april gepoot. In de periode vanaf half tot eind april zijn er veel percelen gepoot en was de structuur erg goed door de vorst. Daarna kwam het klad erin door de neerslag. Het laatste Gewastourperceel in Appelscha (Drenthe) staat voor morgen 18 juni op de planning.


De meeste aardappelen van de Gewastour zijn niet veel later gepoot dan het jaar 2020 en gemiddeld iets eerder dan 2019. Het is vooral het koude en natte weer die de groei heeft vertraagd, waardoor het aardappelgewas achterloopt.

De verschillen in groeistadia zijn niet heel groot tussen de aardappelen die in de maand april zijn gepoot. De aardappelen begonnen pas te groeien toen de temperatuur geleidelijk iets omhoog ging en vooral de nachten minder koud werden. 

Gewastourperceel Appelscha
Op het Gewastourperceel in Appelscha gaan de aardappelen er morgen (18 juni) in. Het perceel is door de grote hoeveelheid neerslag al meerdere keren gekweld en moest lang wachten voordat ze weer verder konden. "Het was lang te nat. Ook met de laatste regenbuien kregen we weer 45 millimeter. De andere aardappelpercelen hebben het land alweer bijna dicht.", vertelt aardappelteler Rene Mesken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden