Eigen foto

Gewastour aardappelen - week 30

MH-bespuiting laat op zich wachten

30 Juli 2021

De MH-bespuiting komt dit jaar een stuk later dan afgelopen jaren. Voor enkele deelnemers van de Boerenbusiness Gewastour is het moment aangebroken maar kunnen door de weersomstandigheden niet beginnen. In andere gebieden zijn de aardappelen er nog niet aan toe. 

Het gewas heeft een flinke groei doorgemaakt. Toch wachten sommige  aardappeltelers liever iets langer met de MH-bespuiting, al dan niet ingegeven door de weersomstandigheden. Hier en daar lijken de aardappelen al op zijn retour, dat geldt zeker voor het ras innovator dat we volgen bij de Gewastour.

Wachten op juiste omstandigheden
Een aantal aardappeltelers van de Gewastour hoopt deze week (week 30)  de MH-bespuiting uit te voeren. Als het weer het tenminste toelaat. Volgens Jacco van Liere, aardappelteler in Dronten, is dit ongeveer het beste moment voor zijn perceel. "Gezien het gewas en wat er onder groeit, is het wel tijd voor MH op het aardappelperceel." De juiste omstandigheden en het moment zijn erg beslissend volgens hem. "Het mooiste is een week of 4, 5 voordat het gewas compleet afgestorven is. In een volgroeiend gewas gaat de opname gewoon een stuk beter. Je hebt er dan heel het bewaarseizoen plezier van."

Afgelopen jaar waren al meerdere aardappelpercelen rond deze tijd behandeld. De later gepote aardappelen, zoals bij Jacob Branderhorst in Hank (Noord-Brabant) zijn er nog niet aan toe. "De aardappelen zijn hier nog te klein", zo meldt hij.

In Scharendijke (Zeeland) heeft het afgelopen week meer dan 50 millimeter geregend en dat bemoeilijkt de spuitwerkzaamheden. "Als er een droge dag is deze week gaat de MH er op."

Aantal knollen op het perceel in Scharendijke van 2 planten
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Streep door spuitverbod, maar met beperkingen

Nieuws Akkerbouw

Keverterreur vernietigt Oostenrijkse bietenteelt

Nieuws Gewasbescherming

Rechter dwingt boer te stoppen met bespuitingen

Nieuws gewasbescherming

Nederland zet 5 procent minder middelen af in 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox