Eigen foto

Gewastour Aardappel - week 33

Nog zat groeipotentie op aardappelpercelen

19 Augustus 2021 - Jesse Torringa

De gemiddelde opbrengst van het fritesaardappelras Innovator ligt lager dan voorgaande jaren, zo laten de proefrooiingen van de Boerenbusiness Gewastour. Ondanks dat zijn de aardappeltelers niet ontevreden. Zij merken dat het aantal tonnen sterk groeit.

De spreiding in tonnen per hectare op de percelen van de Gewastour lopen erg uiteen, maar ook het groeipotentieel is lang niet overal hetzelfde. De eerste percelen zijn aardig op hun retour, maar andere staan er nog erg fris en groen bij.

Perceel Opbrengst 
2021 
per hectare
Pootdata       Groeipotentieel
  
Grondsoort   
Hellevoetsluis
(Zuid-Holland)
34.5 24 april   2.0 Klei
Fijnaart (Noord-Brabant) 38.2 23 april 2.5 Zeeklei
Hank (Noord-Brabant) 23.9 28 april 2.5 Zeeklei
Scharendijke (Zeeland) 34.2 16 april 1.5 Klei
Mill en Sint Hubert
(Noord-Brabant)
42.9 16 april 2.0 Lichte zavel
Someren (Noord-Brabant) 39.4 28 april 2.5 Zand

*Opbrengst in tonnen kilo's per hectare. Van de opbrengsten is 15% afgehaald vanwege spuitsporen, etc.

Het groeipotentieel verloopt van 0 tot 3, waarbij het gewas bij getal 0 niet meer groeit en bij 3 het gewas nog niet op zijn retour is.

Uit de gegevens komt naar voren dat de vroegst gepote percelen niet veel voorop lopen in kilo's op de later gepote percelen. Het perceel in Mill en Sint Hubert (16 april gepoot) heeft met 42.9 ton wel de hoogste opbrengst, maar loopt enkele tonnen voor op de later gepote percelen Someren en (28 april gepoot, 39.4 ton) en Fijnaart (23 april, 38.2 ton).

Hellevoetsluis
Op het perceel in Hellevoetsluis kwam de proefrooiing uit op 34.5 ton per hectare. Volgens aardappelteler Kees Trouw groeit het de komende dagen goed door. "Het is goed groeiweer nu, hoewel er wel wat neerslag mag vallen. Het gewas is wel langzaam aan het afsterven, maar ze houdt zich nog wel even goed. Ze moeten nog even 14 dagen flink doorgroeien."

Fijnaart
Het perceel in Fijnaart kwam uit op 38.2 ton per hectare. Aardappelteler Kees Vrolijk is daarmee tevreden, zeker vanwege de stand van het gewas. "De afrijping is zeker begonnen, maar het perceel kleurt grasgroen. We boffen dit seizoen ook met de neerslag. Vaak viel dat wanneer het nodig was, zoals afgelopen dagen ook het geval was."

Het groeipotentieel is ook hoog, mede door de grondsoort waar Vrolijk op teelt. "De kracht van deze gronden is dat je de potentie er enorm lang kan inhouden. Het komt wat later op gang, maar die aardappelen komen er altijd. Normaal zit ik bij de eerste proefrooiingen juist wat lager, rond deze periode onder het gemiddeld. Eenmaal bij het rooien zit ik meestal weer bovenin. De kracht van onze grond zou dus nog moeten komen."

Hank
Het perceel in Hank heeft volgens de proefrooiingen de laagste opbrengst met 23.9 ton. "Met gemiddeld nog geen 5 knollen behaal je gewoon niet de tonnen die je moet halen", vertelde aardappelteler Jacob Branderhorst eerder al. "Gelukkig is de groei er nog niet uit en gezien de stand van het gewas duurt dat ook nog wel even."

Scharendijke
Het perceel in Scharendijke zat op het moment van de proefrooiing op 34.2 ton per hectare. "De grofte is er niet door het hoge tal op het perceel", legt teler Tonco Padmos uit. "Als er nog 10 ton bijgroeit en het 45 wordt, dan ben ik tevreden. Dan moet de prijs het maar goed maken. De afrijping gaat nu ook erg hard."

Het aardappelgewas in Scharendijke (zeeland) is flink op zijn retour.

Mill en Sint Hubert 
Met 42.9 ton is het perceel in Mill en Sint Hubert het hoogste van de percelen in het zuiden. Bovendien zit er ook nog wel een flinke groeipotentie in, hoewel het volgens aardappelteler Daan Janssen nu wel erg hard gaat. "De afrijping gaat wel hard nu. Ik kan er nog wel 3 weken het loof er op houden denk ik, maar daarna is het wel gebeurd. We hebben nog wat kali bij gestrooid en spuiten nog wat mee, maar of dat nog veel helpt weet ik niet."

Someren
Het perceel in Someren haalt met 39.4 ton en een pootdata van 28 april een goede opbrengst, maar aardappelteler Mark de Beer had hoger verwacht: "Het valt mij eigenlijk een beetje tegen. Ik had wel verwacht dat we zo rond de 50 ton zaten met Innovator rond deze tijd. Het gewas is nog enorm fris en we hebben veel tal, waardoor er goede opbrengst heel goed mogelijk is."

Het perceel in Someren (Noord-Brabant) kleurt nog erg grasgroen.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Gewastour Aardappelen

Proefrooiing: lage oogst Innovator dicht bij 2021

Analyse Aardappelen

Eerste proefrooicijfers: Irrigatie maakt het verschil

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden