Shutterstock

Gewastour Weer - week 35

Hoe koud en nat was de maand augustus?

2 September 2021 - Jesse Torringa

Na juli hebben we opnieuw een Hollandse zomermaand achter de rug. Regionaal viel er een flinke neerslag en ook de temperatuur stelde teleur. Voor de telers was het met deze weersomstandigheden niet gemakkelijk.

Het noorden ontving deze maand de meeste neerslag. Vooral in de derde week van augustus viel er een flinke smak regen. Lokaal viel er in Friesland bijna 100 millimeter binnen 24 uur. Ook in het zuiden en midden van Nederland bleef het niet droog, maar de neerslag in het zuiden zit onder het langjarig gemiddelde voor de maand augustus.

Neerslagkaart augustus 2021.                                                                 Bron: KNMI

Moeizame maand
De maand augustus was niet gemakkelijk voor de telers. Door de grote hoeveelheid neerslag, hoge luchtvochtigheid en lage temperatuur kregen schimmelziekten volop de kans in de gewassen. In de Gewastour aardappelen en uien draaide de spuitmachine dan ook overuren om de strijd tegen schimmels te winnen. In de zaaiuien is het bekend dat valse meeldauw geregeld heeft gewonnen

Tijdens de graanoogst was het ook niet even makkelijk. Met de weersomstandigheden droogde het traag. Hoge vochtgehaltes in het graan waren dan ook geen uitzondering. Daarnaast viel de opbrengst gemiddeld tegen in de meeste regio's. De oogst van eerste (poot)aardappelen en zaaiuien loopt daarin tegen wel van een leien dakje op dit moment. De grond is erg bekwaam en het product komt er met weinig problemen uit.

Temperatuur
Net zoals aan het begin van dit groeiseizoen viel de temperatuur lager uit dan het langjarig gemiddelde. Met een gemiddelde temperatuur van 16.9 graden viel de temperatuur 1 graad lager uit dan normaal in de maand augustus. Ook beleefden we deze maand geen tropische dagen (30 graden of hoger). In combinatie met het vocht is dat volgens telers de reden waarom veel gewassen nog groen kleuren.

Temperatuur in °C      April        Mei        Juni       Juli Augustus
2021 6.7 11.2 18.2 18.0 16.9
normaal 9.9 13.4 16.2 18.3 17.9

Weinig zonuren
Ook het aantal zonuren viel het tegen deze maand. Naast vocht en de juiste temperatuur is dat ook belangrijk voor een optimale groei. "Onder de grond gaat het niet zo hard. Er is te weinig zon voor die extra kilo's", legt aardappelteler Daan Janssen uit. Met 205 zonuren normaal tegenover 170 normaal is dat dit jaar een stuk lager.

Nazomer in aantocht
Gezien de afgelopen week zou je zeggen dat de herfst is aangebroken. De temperatuur kwam nauwelijks boven de 20 graden en de lucht kleurde vaak grijs door de vele bewolking. Maar na dit weekend lijkt het weer om te slaan. De verwachting is dat het kwik oploopt tot boven de 23 graden met veel zonuren. Ook van neerslag is voorlopig geen sprake. Daarmee hebben we de eerste nazomer te pakken.

Temperatuur verloop De Bilt 03-09 t/m 17-09.                                Bron: ECMWF/KNMI
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Weerupdate met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden