Eigen foto

Gewastour uien - week 38

Oogst zaaiuien nadert zonder problemen het einde

22 September 2021 - Jesse Torringa

De oogst van de zaaiuien verloopt voorspoedig dit jaar. Het gros van de uien is inmiddels opgepakt en ligt achter de planken of is af land weggegaan. Langzaam maar zeker nadert de uienoogst zijn einde.

Dat de uienoogst zo voorspoedig verloopt, is te danken aan de juiste weersomstandigheden die we de laatste weken hebben. Wat ook meetelt, is dat de oogst gemiddeld iets eerder startte, door het tijdig afsterven van het uiengewas dit seizoen. In het zuiden is vrijwel alles opgepakt, in Flevoland en het noorden is er nog enig werk te verrichten maar ook daar is het einde in zicht.

Even leken uientelers op de zwaardere gronden te worden gehinderd door de droogte, maar een paar buien van meerdere millimeters zorgden dat de rooiomstandigheden goed bleven. Met name de percelen die moeite hadden met strijken of op een later tijdstip zijn gezaaid, moeten nog worden gerooid.

Grove uien in Eenrum
De uien in Eenrum (Groningen) hebben ruim 2 weken op het land gedroogd en werden afgelopen maandag en dinsdag opgepakt onder goede omstandigheden. Bij het inschuren wordt duidelijk dat het om een erg grove partij gaat. Ook de maatsortering is erg egaal. De opbrengst volgens de proefrooiingen worden aankomende week bekend gemaakt.
 

Kimswerd
Op het perceel in Kimswerd (Friesland) zijn de gele zaaiuien afgelopen weekend naar binnen gereden.Uienteler Reinder Hogenhout heeft de uien geholpen met strijken en heeft ze erg groen gerooid. Ook tijdens het inschuren was er nog wat groen loof te zien. Daarmee hoopt Hogenhout een betere bewaarkwaliteit te hebben dit seizoen.

De uien worden opgepakt op het perceel in Kimswerd (Friesland).

Wezup
Het perceel in Wezup (Drenthe) is het laatste perceel van de Gewastour waar de rooimachine nog werk te verrichten heeft. De planning is om een dezer dagen de uien te rooien en met een paar dagen op te pakken. De groei is niet tegen gevallen volgens teler Arjen Jakobs. "De uien hebben het hele jaar er maar gewoontjes er uit gezien maar de nagroei heeft het ruimschoots goed gemaakt".

Zaaiuien van het ras Hoza op het perceel in Wezup (Drenthe).
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Het blijft kwakkelen op de uienmarkt

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden