Eigen foto

Gewastour uien - week 11

Vlotte inzaai eerste uien, maar 'uienzaaien is raaien'

18 Maart 2022 - Jesse Torringa

Het is nog vroeg in het seizoen, maar de eerste uientelers van de Boerenbusiness Gewastour zijn druk bezig met het zaaien van de uien. De omstandigheden zijn zeker goed, maar toch heersen er veel twijfels over het juiste zaaimoment in verband met de weersverwachting.

Het zijn zoals gebruikelijk de percelen in het zuiden, waar het uienzaad als eerste de grond in gaat. In Oeffelt (Noord-Brabant) zijn de uien afgelopen maandag en dinsdag gezaaid. In Kortgene (Zeeland) wordt er vandaag (donderdag 17 maart) ook gezaaid op de Zeeuwse klei. Ook een stuk noordelijker, zoals in het oosten van Groningen, wagen de eerste uientelers zich op het veld. In vergelijking met vorig seizoen lopen de gezaaide hectares hard op in het zuiden. De condities om te zaaien op de lichtere gronden zijn vrij goed. Op de zwaardere percelen valt het soms vies tegen, maar is het nog niet zo slecht als verwacht. Menig uienteler had na deze relatief warme en natte winter een mindere structuur verwacht.

Geert Jilissen, uienteler uit Oeffelt (Noord-Brabant) heeft als eerste van de Gewastour de uien gezaaid met het ras Vento en dat valt niet tegen: "De condities om te zaaien waren op de lichtere percelen goed. Op de zwaardere percelen was zaaien wel een dingetje. We stellen het zaaien op de zwaardere gronden die op de wintervoor liggen uit in verband met de droogte. Uienzaaien is raaien."

Datzelfde beeld heeft uienteler Klaasjan Boer uit Kortgene (Zeeland). Hij teelt op kleigrond en de structuur viel hem niet tegen tijdens het klaarmaken van het land. Inmiddels zijn de uien gezaaid, maar valt de hoeveelheid vocht in de bodem aardig tegen: "Het begint alweer behoorlijk droog te worden op het land. Ik probeer het zaaizaad diep in de vochtige, vaste laag te leggen."

Uien zaaien op het perceel in Oeffelt (Noord-Brabant)
De zaaimachine aan het werk in Kortgene (Zeeland)
Klaasjan Boer probeert het zaaizaad in de vochtige laag te zaaien. Het begint al aardig droog te worden.
Zaaibed in Kortgene (Zeeland). Het ras wat gezaaid wordt is Dormo van Hazera.
In Ysselsteyn (Limburg) zaait Martijn Derikx onder goede condities uien voor andere telers.
Druppelirrigatie wordt aangelegd in de zaaiuien.

Het is nog vroeg in het seizoen, maar de temperatuur is goed en de bodem bevat nog voldoende vocht. De weersverwachting is voorlopig droog en zonnig, waardoor veel uientelers twijfelen over het juiste zaaimoment. Zij willen voorkomen dat het pas gekiemde zaad droog komt te liggen. In de zuidelijke provincies draaien de eerste haspels dan ook alweer over de uienpercelen. Dat is misschien ook nodig bij Jilissen als er geen neerslag komt: "Ik moet er rekening mee houden dat als het droog blijft volgende week, ik de uien op de zwaardere grond moet beregenen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour weer - week 18

Hevige buien teisteren percelen, schade onzeker

Gewastour Brian Salomé

'Techniek is geweldig, maar ook je verstand gebruiken'

Gewastour uien - week 18

Nat voorjaar stelt geduld uientelers op de proef

Gewastour Ruud & Lotte Steinbusch

'Vernieuwing en diversiteit van essentieel belang'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden