Eigen foto

Gewastour uien - week 16

Wat is de zaaidata en zaaieenheid dit seizoen?

21 April 2022 - Robin de Winter

Het meeste uienzaad zit in de grond en een gedeelte hiervan is geprimed. De voordelen van primen vallen echter gedeeltelijk weg door eerst droogte en later korstvorming.Hoe verloopt het op de percelen en voor welke zaai eenheid hebben telers gekozen?

Wie zijn uien ver voor de neerslag van begin april wist te zaaien, lijkt daar geen spijt van te krijgen. De zaaiuien hebben geen hinder van een korst en zijn inmiddels voorzien van voldoende vocht, hoewel het nu wel hard droogt. Voor de uientelers die vlak voor de neerslag hebben gezaaid, is het behoorlijk spannend hoe de uien de korst doorkomen. Op verschillende plekken in Nederland waren rollen en eggen te zien om de korst de baas te blijven.

Geprimed uienzaad
Het percentage geprimed uienzaad neemt ieder jaar weer toe. Dit jaar is circa 30% van het uienzaad geprimed. Uienteler Dirk Binnema uit Eenrum (Gr) is een van de telers die iedere hectare inzaait met geprimed zaad. Na het twee seizoenen te hebben geprobeerd, vindt Binnema het een groot voordeel om uien drie á vier dagen eerder boven te hebben staan. Bovendien is hij iets minder gaan zaaien en gebruikt nu 3,4 eenheden per hectare. Begin april kreeg hij nog 55 millimeter neerslag te verwerken op zijn perceel en hebben de uien het lastig om door de korst heen te prikken.

Het is voor uientelers soms de vraag of geprimed zaad zich terugverdiend in de kilo's. Dat ligt ook aan het soort seizoen wat je hebt, maar kan ook aan andere zaken liggen. Zo denkt uienteler Reinder Hogenhout uit Kimswerd (Fr) dat de kieming ook rasafhankelijk is. Vorig jaar zaaide hij twee rassen op dezelfde dag op hetzelfde perceel, Centro's ongeprimed en Kamel geprimed en de Centro's stonden toch eerder boven. Dit jaar zaait hij weer geprimed zaad van het ras Hyroad met 4,0 eenheden per hectare. 

René Haaijer uit Oost-Groningen zaait naast zijn eigen percelen ook voor anderen. Hij meldt dat ongeveer 20% van zijn gezaaide areaal geprimed is: "Het geprimede zaad is bijna alleen rood en een enkele geel, maar hier op de zandgrond is geprimed niet echt nodig" Bij onze eigen percelen zaaien we rond de 3.8 eenheden geel en 3.5 eenheden rood. Roze uien juist weer vier eenheden geprimed."

Teler      Zaaieenheid    Priming   Datum
Binnema 3,4 geprimed 22-mrt
Hogenhout 4,0 geprimed 26-mrt
Haaijer 3,8 niet geprimed 12-mrt
Jilissen 3,6 geprimed 14-mrt
Boer 3,6 geprimed 17-mrt
Jacobs 4,0 niet geprimed 20-apr
Aeres hogeschool 4,0 niet geprimed 30-mrt
Derikx 3,9 geprimed 24-mrt
Gemiddeld 3,8 - 28- mrt

Door de goede weeromstandigheden is de gemiddelde zaaidatum relatief vroeg. Daarmee is er in de Gewastour ongeveer een week eerder gezaaid dan 2021 en ruim een week vergeleken met 2020.

Zoals verwacht heeft ongeprimed zaad een hogere zaaieenheid, omdat er wordt geadviseerd om iets minder te zaaien bij geprimed zaaizaad. Wat opvalt, is dat Hogenhout ondanks geprimed zaad kiest voor een zaaieenheid van 4,0. Hij geeft aan dat hij teelt op 8 rijen en niet bang is dat er teveel uien groeien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour weer - week 18

Hevige buien teisteren percelen, schade onzeker

Gewastour Brian Salomé

'Techniek is geweldig, maar ook je verstand gebruiken'

Gewastour uien - week 18

Nat voorjaar stelt geduld uientelers op de proef

Gewastour Ruud & Lotte Steinbusch

'Vernieuwing en diversiteit van essentieel belang'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden