Gewastour Herman Schlepers

'Consument moet hogere kostprijs gaan betalen'

22 April 2022 - Robin de Winter

De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar weer tien percelen met het fritesaardappelras Innovator. De deelnemende telers nemen ons mee vanaf het aardappelpoten tot oogst en de beslissingen in de teelt. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij hen voor. In het vierde deel: Herman Schlepers uit Dronten (Fl).

Wie een grote ronde rijdt door de Flevopolder om de stand van de gewassen en uitgestrekte velden te bekijken, komt vanzelf Dronten tegen. Een gebied waar pas in 1962 de eerste pioniers kwamen wonen na het ontginnen van de polder. Iets ten zuiden van Dronten onderneemt sinds 1966 het akkerbouwbedrijf van de familie Schlepers. Op de lange en rechte kavels teelt de maatschap met het toepassen van veel kennis haar fritesaardappelen en andere gewassen.

Bedrijfsomschrijving

Op de lichte tot zware zavel teelt Herman Schlepers met zijn zoons Rien en Mathijs (foto) zo'n 110 hectare aan gewassen, met als hoofdtak 20 hectare fritesaardappelen. Daarnaast zijn er andere gewassen zoals 25 hectare tarwe, 15 hectare witlof, 15 hectare wortelen, 12 hectare uien en 15 hectare tulpen.

Van oorsprong was deze grondsoort een stuk zwaarder, maar inmiddels is op een enkel perceel na alles gediepploegd. Naast de eigen teelt heeft het bedrijf een samenwerking met het landbouwbedrijf Jan Bakker. Schlepers monitort en adviseert in diverse teelten bij het bedrijf. Samen met zijn zoons en de twee zelfrijdende spuitmachines houden ze bij beide bedrijven de gewassen gezond en ziektevrij.

'Innovator moet je leren telen'
De hoofdtak van het bedrijf is de teelt van fritesaardappelen. De belangrijkste rassen op zowel het eigen bedrijf als op het landbouwbedrijf Jan Bakker zijn Agria en Innovator. Over de keuze van deze rassen is Schlepers duidelijk. Hij kijkt vooral naar de markt en teelt het ras Innovator al meer dan 10 jaar op het bedrijf. Hierdoor heeft hij veel kennis over dit ras: "Een Innovator moet je leren telen. We scoren goed met het ras, die je niet op een te zware grond moet telen. Zware klei grond is niet ideaal in mijn optiek".

De opbrengst bleef in de voorgaande jaren wat achter en kan in kilo's nog steeds iets lager uitvallen dan andere rassen, legt Schelpers uit. "Maar het ras levert financieel ook wat meer op, dus dat streept tegen elkaar weer weg. Voor een goede opbrengst moet je de Innovator wat meer vertroetelen. Je moet zuinig op je grond zijn en riant in de bemesting liggen aan het begin van het seizoen. Niet alleen stikstof maar vooral ook borium, calcium, mangaan en meer sporenelementen. Zo spuiten we voor het aanfrezen al extra Borium. Eind mei of richting juni ben je te laat. Doe daar een juiste voorvrucht als tarwe bij en we halen hier een goede opbrengst".

De pootcombinatie op het bedrijf van Schlepers.
Een van de twee spuiten.
New Holland met kunstmeststrooier.
New Holland maaidorser
Een van de drie uienladers links en aardappelrooier rechts.
Aardappelbewaring die 4,25 meter hoog worden bewaard.

Teelten vereisen meer aandacht
Schlepers geeft aan dat zij willen doorboeren op dit niveau. Groeien in omvang is niet het belangrijkste, zeker niet met de zeer schaarse beschikbaarheid van grond en de prijzen: "Eigenlijk alles wat we doen op het bedrijf, willen we verbeteren. Daarin moeten wij het zoeken en dat is ons streven". De veranderingen de laatste jaren in de akkerbouw spelen daarin ook een grote rol legt hij uit. Door deze veranderingen vragen diverse teelten meer aandacht en tijd, maar ook een ander pakket aan kennis. Zoon Rien heeft een aantal percelen in omschakeling naar bio om zo een hoger saldo te realiseren.

Wat betreft de ziektedruk hebben Schlepers en zijn zoons de gewassen in zijn bouwplan onder controle. Ook afgelopen jaar was dat het geval, toen zij ondanks de hoge ziektedruk in de regio de zaaiuien en aardappelen gezond wisten te houden. Wel gaan we een spannende tijd tegemoet. "Om een gewas goed te verzorgen heb je een goed gevulde gereedschapkist nodig met gewasbeschermingsmiddelen. Doordat het middelenpakket kleiner wordt, gaat dat steeds lastiger. Het is niet meer vanzelfsprekend dat een teelt met een goede opbrengst wordt afgerond. Bij witlof zien wij de komende jaren onkruid een uitdaging worden. Bij suikerbieten zien we zelfs al dat de opbrengst daalt", vertelt Schlepers.

Hij vervolgt: "In ieder geval gaat de kostprijs behoorlijk stijgen, zeker als de Brusselse Green Deal plannen ons ook nog eens gaan worden opgelegd. Uiteindelijk moet de consument dit gaan betalen, dus wen maar vast aan dit toekomstbeeld. Gelukkig is er nog een veehouderij in Nederland die ons dit jaar met de organische mest een deel van de dure kunstmest kon vervangen."

Bewaren 2.0
Het bedrijf van Schlepers heeft voldoende opslag om zowel de aardappelen als uien op te slaan. Het ras Amora, wat bij het bedrijf Jan Bakker geteeld wordt, gaat wel af land weg, omdat het een vroeg ras is en ongeschikt voor de lange bewaring. De rassen Agria en Innovator worden allemaal opgeslagen. Het streven is om de aardappelen te bewaren tot minimaal mei. Aan de basis staat een MH bespuiting. Pas rooien als het gewas goed is afgestorven. Door de nieuwe kiemremmingsmiddelen vraagt de bewaring een andere benadering. Luchtverversing op basis van CO2 gehalte. De schuur verder dichthouden voor een betere werking van deze middelen. Voor langere bewaring tot augustus is mechanische koeling gewoon noodzakelijk. Ook hier is sprake van een duidelijke kostprijsverhoging.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Klaasjan Boer

'Twijfel soms of uienteelt zonder beregenen nog kan'

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour uien - week 16

Uientelers slaan grote slag, maar ideaal ging het niet

Gewastour Gybert Doggen

'Overtuigd dat gangbare landbouw essentieel blijft'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden