Dafinchi / Shutterstock.com

Gewastour weer - week 18

Eerste sproeiverbod is een feit vanwege droogte

3 Mei 2022 - Robin de Winter

De laatste serieuze regenbui dateert inmiddels alweer van bijna een maand geleden en dat is goed te merken in het veld. Een stofwolk tijdens de bewerking en draaiende haspels in het veld. Het eerste sproeiverbod is inmiddels ook een feit.

Na een zonovergoten en droge maand maart begon april met behoorlijke (sneeuw)buien en viel er in de meeste regio's een behoorlijk aantal millimeters. Telers op zavel en klei die pas hadden gezaaid, zagen verbitterd aan hoe een korst de opkomst belemmerde. Andere telers omarmden de regenbuien juist, zoals in het zuiden. Opvallend voor deze maand is dat de neerslag alleen in de eerste week van april viel en het sindsdien - op wat gesputter na - compleet droog is gebleven.  

Kaart van de totale neerslag in april.                                                      Bron: KNMI

Het gebied tussen Apeldoorn en Arnhem werd in april het zwaarst getroffen en heeft bijna drie keer zo veel neerslag gehad dan de provincie Zeeland. In het zuiden van Nederland en delen van Friesland vielen de millimeters relatief mee vergeleken de rest. Door de neerslag hadden veel telers last van korstvorming op pas gezaaide percelen. Meerdere telers van de Gewastour hebben daardoor bij de zaaiuien de korst moeten breken met een korstenbreker of beregening. Aardappeltelers waren daarentegen een stuk rustiger en zijn vooral na de neerslag los gegaan. 

Temperatuur
Wat betreft de temperatuur verliep april met gemiddeld 9,3 graden een halve graad koeler dan gemiddeld (KNMI). In het begin van de maand was het relatief kouder, waarna de temperatuur toenam. Samen met een zonovergoten maart hebben de Gewastour-deelnemers van de uien daardoor in rap tempo kunnen zaaien.

Temperatuur in C° Gemiddeld 2021     2022  
Februari 3,9 4,3 6,8
Maart 6,5 6,4 7,3
April 9,9 6,7 9,3

Eerste sproeiverbod een feit
Hoewel er in april nog een flinke smak neerslag viel, loopt het neerslagtekort behoorlijk op in vrijwel heel Nederland. Inmiddels loopt 2022 in lijn met de top 5 droogste jaren, volgens de droogtemonitor van het KNMI. In West-Brabant is het zelfs zo droog dat het waterschap Brabantse Delta de eerste onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater van dit jaar heeft ingesteld. Er ligt dus een verbod om landbouwgrond te beregenen. Tot nu toe is dit het enige gebied waar een verbod is, maar er is een grote kans dat er later deze week meer gebieden volgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour weer - week 18

Hevige buien teisteren percelen, schade onzeker

Gewastour Brian Salomé

'Techniek is geweldig, maar ook je verstand gebruiken'

Gewastour uien - week 18

Nat voorjaar stelt geduld uientelers op de proef

Gewastour Ruud & Lotte Steinbusch

'Vernieuwing en diversiteit van essentieel belang'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden