De zaaiuien beginnen een steeds groter kapsel te krijgen door de hogere temperatuur en de neerslag van de afgelopen periode. Ook op de mindere percelen zit de groei er behoorlijk in. Is de achterstand in de groei van zaaiuien verleden tijd?
Bij de Boerenbusiness Gewastour druppelen de foto's van de uienpercelen binnen, het ene perceel is nog beter ontwikkeld dan de ander. Traditioneel gezien zijn de uien in het zuiden van het land verder als de rest van Nederland en dat is dit seizoen niet anders. De lichtere gronden zorgden voor een betere opkomst ten opzichte van de zavel en klei. Vroege zaai loont dit jaar behoorlijk.
Late start in Flevoland
Op het perceel van Aeres Hogeschool in Dronten (Fl) hebben de uien zich de afgelopen tijd langzaam ontwikkeld. Inmiddels lijkt het tij gekeerd en zit de groei er eindelijk in na de neerslag. "De uien staan netjes op de snee boven. Er staat nog wel wat onkruid, maar daar gaan we wat aan doen", laat een van de studenten Aeres weten.
In het Groningse Eenrum, waar de opkomst werd belemmerd door de korst, groeien de uien wel, maar is de stand matig. Het schoffelen heeft wat geholpen, maar de grond is door de neerslag opnieuw redelijk dicht geslagen.
Voorlopers in het zuiden
Bij Geert Jilissen uit Oeffelt (NB) is de situatie anders. Eerder heeft hij een uienperceel ondergewerkt en snijmaïs ingezaaid, maar zijn Gewastour-perceel staat er puik op en de uien zijn al bezig aan de vierde pijp. Dit is op zijn lichtste en qua bodem mooiste perceel en is op 14 maart gezaaid. Bovendien heeft hij een keer beregend voor de opkomst. De zaaiuien zijn ver ontwikkeld, waardoor Jillissen van plan is om volgende week te beginnen met de ziektebestrijding.
Iets zuidelijker in het Limburgse Ysselsteyn ligt het perceel van uienteler Martijn Derikx. Hij ziet de uien groeien als kool. De druppelirrigatie heeft de afgelopen tijd niet aangestaan met de neerslag van de afgelopen tijd. Wel viel de neerslag zeer verdeeld in zijn regio, geeft Derikx aan.
|
Eerste trips in Zeeland gespot
Klaasjan Boer uit Kortgene (Z) heeft al trips heeft gevonden in al zijn drie uienpercelen. Hij is van plan komend weekend hiertegen te spuiten met Batavia. De uien zijn bezig met de derde of vierde pijp, maar hebben wel een matige stand. De droogte en gedeeltelijk een korst zijn de boosdoeners, die tot uitval van planten hebben geleid. Hierdoor denkt Boer nog tussen de 600.000 en 650.000 planten per hectare over te houden. Inmiddels zit er net zoals bij de meeste uienpercelen de groei goed in na de neerslag. Afgelopen weekend zijn de uien rijkelijk beloond met 25 millimeter, daar kwam in de eerste helft van deze week nog eens 6 millimeter neerslag bij.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.