Shutterstock

Gewastour weer - week 23

Forse neerslag zorgt voor bijzonder weinig problemen

7 Juni 2022 - Robin de Winter

Dit Pinksterweekend werden we getrakteerd op behoorlijke regenbuien tot wel 110 millimeter. Lokaal zorgde de neerslag voor overlast, maar de meeste telers die deelnemen Boerenbusiness Gewastour hebben geen schade in de gewassen.

Juni begint met de gemiste neerslag van vorige maanden in te halen. Telers waren niet verrast, doordat de regen geruime tijd geleden al was aangekondigd. De neerslag viel in sommige gevallen in grote proporties naar beneden, maar de bodem kon veel hebben. Telers kijken positief terug op de neerslag, maar het gros vind het nu voldoende.

Weinig overlast
Bij uienteler Reinder Hogenhout in Kimswerd (Fr) heeft het in 48 uur tijd 72 mm geregend. Hogenhout vertelt dat het niet heeft gezorgd voor plassen en schade op het land, omdat het geleidelijk over beide dagen viel. "Draineren en kilveren loont zich ook gauw bij zulke buien. In twee dagen tijd is het soms maar een half uurtje droog gebleven." Voor het gewas is het zeker niet verkeerd, maar minder had Hogenhout niet erg gevonden. "De uien zitten in de derde of vierde pijp en groeien goed, mede door dit weer. Maar 20 millimeter minder had ik ook niet erg gevonden."

Uien van Hogenhout gemaakt op 07-06-2022

Aardappelteler Herman Schlepers uit Dronten vertelt dat hij het dit weekend moest doen met bijna 60 millimeter neerslag. Hij had zijn witlof en wortels eerder beregend en nog maar kort boven staan en was bang voor hagelschade met deze pittige buien. Dit bleef gelukkig uit en ook waterschade was niet aan de orde. Schlepers meldt dat de neerslag in de regio behoorlijk is verdeeld. In de regio van Elburg, waar hij ook percelen moet spuiten, heeft het 30 millimeter - verspreid over een lange periode -  geregend wat Schlepers als perfect ervaart. Ook is hij niet ontevreden met de 60 millimeter die bij hem viel. "Het zit al tegen de drogere tijd aan en 60 millimeter was dan niet nodig, maar de vochtvoorraad in de bodem is weer aangevuld en schade is er niet uit ontstaan."

Aardappels van Herman Schlepers (Fl) op 7-6-2022
Locatie Neerslag in millimeters
Kimswerd (Friesland) 72
Eenrum (Groningen) 14
Dronten (Flevoland) 60
Oeffelt (Noord-Brabant) 47
Kortgene (Zeeland) 14
Appelscha (Friesland) 30
Escharen (Noord-Brabant) 40
Wezup (Drenthe) 25

uitschieter van 110 millimeter
Aardappelteler Daan Janssen uit Escharen (NB) heeft behoorlijk veel neerslag gehad en heeft op een perceel wel 110 millimeter neerslag gehad.  Het wisselde ook behoorlijk qua neerslag en heeft hij percelen erbij zitten, waar 70 millimeter viel maar ook stukken waar 'slechts' 26 millimeter viel. Gemiddeld zit hij rond de 40 millimeter en hij is daar dik tevreden mee. Hij heeft zich er op voorbereid met de greppelfrees en heeft geen percelen die blank staan. Ook in de spuitsporen is haast geen water te vinden en er wordt de strijd tegen phytophthora hervat.

In enkele gevallen zorgde de hevige neerslag wel voor blanke stukken in het perceel. Een hoge neerslagintensiteit was daarbij vaak de oorzaak. Het water bleef echter niet lang staan meer en zakte in de meeste gevallen snel. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Gewastour week 11

Groeiseizoen begint weer vals voor uientelers

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden