Eigen foto

Gewastour uien - week 23

Zaaiuien groeien vlot door met het vele vocht

9 Juni 2022 - Robin de Winter

De groei zet stevig door op de percelen met uien na de neerslag. Wel moeten sommige uientelers de kunstmestgift uitstellen en zijn ze bezig met de onkruidbestrijding. Anderen hebben de gift er al op liggen. Wat doen de telers van de Boerenbusiness Gewastour?

De fikse buien met neerslag zijn de zaaiuien nog niet teveel geworden de afgelopen tijd. Het water zakt nog vlug de bodem in en de zaaiuien genieten vol van het overvloed aan vocht, gelet op de groei.

Kunstmestgift
Arjen Jakobs uit Wezup (Dr) durfde woensdagochtend weer het land op met de kunstmeststrooier om zijn uien te verwennen met 150 kilo kalkammonsalpeter. Dinsdag vond hij het nog te nat, maar de ochtend erop kon hij alweer op zijn perceel terecht. Vrijdag wil Jakobs de distels in de uien pleksgewijs opruimen en zaterdag dit aanvullen met Boxer en Wing P als laatste Herbiciden bespuiting. De uien zijn nog niet toe aan de schimmelbestrijding en volgende week kijkt hij de situatie opnieuw aan. De uien zijn bezig met de derde of vierde pijp.

uien Arjen Jakobs in de derde pijp.
Uienstand van Arjen Jakobs.

Dirk Binnema uit het Groningse Eenrum laat weten dat het bij hem nog te nat is in de uien. Er is geen sprake van plassen in de bedden, maar hij heeft het kunstmeststrooien wel moeten uitstellen. Hij geeft aan dat hij een 'wisselend' perceel heeft. Zo is er een deel dat al snel de kop op stak, een deel dat last had van de korst, maar ook stukken waar geen uien staan. Twee jaar geleden heeft hij een sloot dichtgegooid, waardoor twee percelen een werden, maar dat kan nog zijn stand niet duidelijk verklaren. De kunstmest heeft hij vorig jaar op tijd gekocht, waardoor Binnema voor de stikstofprijzen geen uitzondering bij de bemesting hoeft te maken.

Water tussen de uienbedden van Dirk Binnema Eenrum gemaakt op 8-6-2022.

Uienvlieg slaat toe in Oost-Groningen
René Haaijer uit Veelerveen heeft gemiddeld 25 millimeter neerslag gehad afgelopen weekend en daar kwam gisteren nog 6 milimeter bij volgens het weerstation van AgroExact. Hij heeft voor de regen zijn perceel al voorzien van een gift en hoeft daarvoor niet meer terug te komen op zijn uien. Zijn gewastourperceel staat er wisselend op. Gemiddeld gezien is het wel goed, maar er zijn achterblijvende plekken. De strijd tegen de uienvlieg is echter wel in volle gang. Op een ander perceel is de eerste schade helaas toch zichtbaar, ondanks de inzet van de steriele insectenvlieg (SIT). Het perceel is op 12 maart gezaaid en ondanks dat er behoorlijke planten staan, valt de huidige ontwikkeling volgens Haijer iets tegen.

Gewastour perceel bij Haaijer Veerleveen gemaakt op 8-6-2022

Ook in Friesland is een behoorlijke neerslaghoeveelheid gevallen bij het gewastourperceel in Kimswerd. Dat heeft echter niet voor overlast gezorgd in de uien, meldt teler Reinder Hogenhout. De uien geniet juist van het vele vocht en de bodem kon het vocht goed opnemen.

Ondanks een grote neerslaghoeveelheid leidde dat niet tot problemen in het veld. Afbeelding van maandag 6 juni.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Gewastour week 11

Groeiseizoen begint weer vals voor uientelers

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden