Eigen foto

Gewastour Aardappel - week 23

Aardappeltelers ten strijde tegen phytophthora

11 Juni 2022 - Robin de Winter

Terwijl de week na Pinksteren de buien hun laatste druppels uitwrongen, hebben de aardappeltelers van de Boerenbusiness Gewastour het spuitwerk weer opgepakt. Waar sommige telers tussen de regenbuien door konden de gewasbescherming konden uitvoeren, hadden anderen iets meer geduld nodig. 

De regenbui van afgelopen weekend is nog lang blijven hangen en gaf op veel plekken in Nederland nog tot en met donderdag neerslag. Nu lijkt het droog te blijven waardoor alle aardappeltelers weer verder kunnen met spuiten, mits de grond dat natuurlijk toelaat. De aardappeltelers van de gewastour zijn zeer te spreken over de neerslag en konden het zich haast niet beter voorstellen wat betreft de groeiomstandigheden.

Strijd tegen phytophthora
Jacco van Liere uit Dronten (Fl) laat weten dat hij sinds zondag 5 juni 75 millimeter neerslag heeft gehad. Omdat het zo gelijkmatig viel had hij tussendoor nog kunnen spuiten tegen phytophthora op het gewastour perceel. Dit perceel staat al dicht, maar heeft wel last gehad door het koude en natte voorjaar gelet opt het loof. Van Liere is wel positief over het perceel en ziet dat er nog groei inzit. Hij had zijn kunstmest al gestrooid, maar overweegt om een extra bemesting te doen, gezien het feit dat er wel eens meer kon zijn uitgespoeld.

Knolzetting bij Jacco van Liere in Dronten (Fl) gemaakt op 10 juni.
Stand van het aardappelgewas bij Jacco van Liere gemaakt op 10 juni.

Aardappelteler Mark de Beer uit het Brabantse Leende vertelt dat hij 55 millimeter neerslag heeft gehad de afgelopen 7 dagen. Door de lichtere grondsoort waar ze op telen, kon hij kort daarna weer zijn perceel op en de phytophthorabespuiting voortzetten. Bij De Beer is gisteren (vrijdag 10 juni) de derde phytophthorabespuiting uitgevoerd. De regen was bij De Beer meer dan welkom. Was deze neerslag niet gevallen, dan hadden zij deze week het gewastourperceel voor de eerste keer moeten beregenen.

Eindelijk neerslag in Zeeland
Aardappelteler Daan Goense uit het Zeeuwse Driewegen vertelt enthousiast dat de ruime 60 millimeter - verdeeld van afgelopen zondag tot en met woensdag - perfect was. Zo vlak voor het weekend vertelt hij vanaf de veldspuit, dat het dinsdag net te gek was om te spuiten vanwege de natte omstandigheden. Nu ging het beter. Hij was bezig met zijn tweede phytophthorabespuiting. Zijn aardappelen staan al dicht en zijn begonnen aan de knolzetting. Zijn plan is om volgende week zijn laatste bemesting te doen op het gewastourperceel.

De knolzetting bij Daan Goense uit Driewegen in Zeeland. Gemaakt op 10 juni.

Bij Kees Vrolijk uit Fijnaart (NB) kon het strakke spuitschema net volgen. Hij heeft zijn aardappelen wat later gepoot dan de rest en is nu toe aan de vierde of vijfde stengel. De laatste aardappelen komen nu ook boven en hebben meteen een goede aansluiting, waardoor zij de groei wel bij kunnen benen. Hij is ook al bezig met de phytohthorabespuitingen, omdat de aardappelen in de omliggende percelen al een stuk verder zijn in ontwikkeling. 

Het zicht op de aardappelen bij Kees Vrolijk in Fijnaart, gemaakt op 10 juni.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Gewastour week 11

Groeiseizoen begint weer vals voor uientelers

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden