Eigen foto

Gewastour Aardappel - week 25

Knolzetting in volle gang, loof blijft soms achter

22 Juni 2022

De knolzetting is in de fritesaardappelen van het ras Innovator in volle gang. Duidelijk wordt dat er een relatief mooi knolaantal aan zit. Het aardappelgewas groeit wel zeer wisselend. Telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour zien al de noodzaak om de haspel erbij te pakken. 

Vorige week stond de eerste haspel alweer te draaien in een perceel aardappelen van de Boerenbusiness Gewastour. Telers geven aan dat de knolzetting is begonnen, waardoor zij het vochtgehalte goed in de gaten houden. Het valt het op dat het vocht, ondanks de neerslag van afgelopen tijd, snel afneemt in de bodem.

Haspels weer uit de schuur
Herman Schlepers uit Dronten (Fl) laat weten dat hij had gerekend op een regenbui van 4 á 5 millimeter die was verwacht voor afgelopen zondag. Hij had hiervoor ook de laatste bemesting gedaan, maar neerslag bleef helaas uit. Hij heeft geen spetter gehad en overweegt nu om 2e helft deze week te beregenen. "Je verbaast je erover hoe snel het vocht wordt onttrokken uit de rug". Zijn gewas staat al bijna dicht en na een plant te hebben getrokken, komt hij uit op 17 kleine knollen met vier stengels. 

Knolzetting op perceel Herman Schlepers in Dronten(Fl) op 20 juni.

Daan Janssen uit het Noord-Brabantse Escharen vertelt dat hij vorige week donderdag het haspelen alweer heeft opgepakt. Hij is nog niet bezig met al zijn percelen te beregenen, maar dat gaat afhangen van de regen die ze komend weekend voorspellen. Zijn Innovator heeft hij al wel getrakteerd op 25 millimeter en een plant telt op dat perceel rond de 10 knollen met 5 stengels. Op dit perceel is hij voorlopig nog niet klaar met bemesten, hij geeft steeds kleinere hoeveelheden. Janssen doet dit, omdat hij vreest dat de plant anders teveel energie steekt in het uitbreiden van het loofpakket. 

Het gemiddeld aantal knollen op het perceel in Escharen (Noord-Brabant) zit rond de 10.
Het perceel in Escharen (Noord-Brabant) is begonnen met bloeien.

'Minder loof dan vorig jaar'
Ook in Hellevoetsluis (ZH) op het Gewastour-perceel staat het gewas nog niet dicht en dat gaat volgens teler Kees Trouwe ook niet gebeuren. Hij ziet dat er minder loof op staat dan in andere jaren, waardoor hij verwacht dat de rijen zich niet gaan sluiten. Hij laat weten dat hij 7 knollen onder zijn plant telt, met 2 á 3 stengels bovenop. Hij ziet dat de aardappelen hard groeien, maar dat het gewas een bui goed kan gebruiken. "Nu doen de planten het met de capillaire werking, met de koude nachten en de minimale millimeters neerslag van afgelopen zondag. Het is nu te vroeg om te beregenen, maar als de bui van komend weekend niet valt, dan kan ik wel eens de haspel pakken." Alle kunstmest ligt erop en de aardappelen staan in het beginstadium van bloeien.

Aadappels van Kees Trouw die begonnen zijn met bloeien. Gemaakt op 21 juni.
7 Knollen die levensvatbaar zijn onder een aardappelplant bij Kees Trouw in Hellevoetsluis. Gemaakt op 21 juni.

Aardappelteler Daan Goense uit Driewegen (Zl) vertelt dat zijn loofpakket ook maar matig is, maar er wel voldoende aardappelen onder zitten. Hij telt ongeveer 12 knollen op 5 stengels per plant. Buren van hem die toegang hebben tot goed water zijn weer aan het beregenen. terwijl Goense moet wachten op regen. Wel vraagt hij zich af of nu beregenen resulteert in meer winst aan het eind van de rit. Hij heeft zijn kunstmest erop en had op neerslag afgelopen weekend gehoopt, maar dat viel opnieuw tegen. "4 millimeter viel er, maar dat kan je ook geen echte regenbui noemen" zegt zijn dochter erover. Afgelopen maandag is ook de Coloradokever gespot in de aardappelen. Daar wordt de komende tijd ook rekening mee gehouden.

Aardappelzetting  op perceel Daan Goense uit Driewegen (Z) gemaakt op 20 juni
boerenbusiness.nl

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Fotoreportage

Zo groeien de zaaiuien nu in vergelijk met andere jaren

Gewastour aardappel - week 26

Grote verschillen in knolzetting aardappelen

Gewastour weer - week 26

Aardappel- en uientelers blijven naar boven kijken

Gewastour Uien - week 24

Uien maken eindsprint voor de langste dag

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief