Shutterstock

Gewastour weer - week 26

Aardappel- en uientelers blijven naar boven kijken

28 Juni 2022

Ondanks de neerslag van afgelopen weekend kijken de telers van fritesaardappelen en uien regelmatig naar boven, op zoek naar een donkere wolk. De hogere temperatuur en zon hebben veel vocht laten verdampen. Terwijl op dit moment vocht cruciaal is voor de groei van de aardappelen na de knolzetting en het bollen van de uien. 

Van vrijdag tot en met maandag viel er bij de meeste deelnemers van de Boerenbusiness Gewastour tussen de 10 en de 35 mm neerslag. Veel telers waren tevreden met de gevallen millimeters, maar het gewas heeft nog lang niet overal voldoende.

Groei gelijkmatig houden
Jacco van Liere uit Dronten (Fl) laat weten dat hij 18 millimeter neerslag heeft gehad tussen vrijdag en maandag. Dit was voor hem niet voldoende en hij heeft daarom zijn gewastourperceel en beregend met 15 millimeter. "Ik beregen om de knollen gelijkmatig te houden. Ik ben anders bang dat met de droogte en warmte de ene knol wel doorgroeit en de ander stil blijft staan. Nu een keer wat water erbij en dan is het ook genoeg, verwacht ik."

Plaats Millimeters
Dronten (Flevoland) 18
Eenrum (Groningen) 24
Driewegen (Zeeland) 24
Veelerveen (Groningen 22
Kimswerd (Friesland) 20
Fijnaart (Noord-Brabant) 30
Wezup (Drenthe) 25
Hellevoetsluis (Zuid-Holland) 30
Noordwolde (Friesland) 10
Oeffelt (Noord-Brabant) 35
Escharen (Noord-Brabant) 30

Daan Janssen uit Escharen vertelt dat hij afgelopen weekend 20 en maandag 10 millimeter neerslag op het perceel heeft gekregen. Zijn kleigronden kunnen voorlopig weer vooruit, maar dat geldt niet voor zijn zandgronden. "Ik rij nu met een enkele haspel, maar als het droog blijft ga ik eind van de week met vier of vijf haspels beregenen en weer een week verder met alle negen stuks."

De Bodemsensor van AgroExact geeft aan dat het aardappelgewas vocht nodig heeft bij Herman Schlepers.

Herman Schlepers uit Dronten (Fl) laat weten dat ook hij graag meer neerslag had gehad. Helaas viel er maar een magere 14 millimeter en aan zijn bodemvochtsensor ziet hij dat de hoeveelheid vocht een lage waarde heeft wat mogelijk de groei aantast. Schlepers is al aan het beregenen op percelen in Oldebroek (Fl), wat een stuk verderop ligt. Ook denkt hij erover om in Dronten zijn aardappelen nat te gooien. In Lelystad teelt hij op percelen met grof zand en heeft daar de sloten vol laten lopen om zo via de drainage water bij de wortelen te krijgen.

boerenbusiness.nl

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour aardappel- Week 30

Aardappelen slijten hard, MH-bespuiting vroeger

Gewastour aardappel - week 29

Aardappelen hebben te lijden gehad door hitte

Gewastour uien - week 29

Vochtvoorraad ook in uien zeer kritiek

Gewastour Uien - week 28

Alarmbellen rinkelen vanwege trips in uien

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief