Eigen foto

Gewastour aardappel- Week 30

Aardappelen slijten hard, MH-bespuiting vroeger

27 Juli 2022

Nu het aardappelgewas vroeg op de retour gaat is de MH-bespuiting dit jaar eerder dan andere jaren. Vooral de vroeg gepote percelen van de Gewastour hebben het zwaar gehad en zijn hard aan het slijten. Veel telers van de Gewastour hebben daarom de MH-bespuiting al uitgevoerd op hun Innovators.

Door de droogte en hitte geven veel telers aan dat de Innovators hard slijten. De vroeg gepote percelen worden het hardst getroffen en is bij veel telers niet meer te redden. De MH-bespuiting is eind week 29 al toegediend bij veel percelen, wat gemiddeld zo'n tien dagen eerder is dan vorig jaar. Verder trekken telers alles uit de kast om de planten zo lang mogelijk aan de gang te houden.

In Hellevoetsluis (Zuid-Holland) hebben de aardappelen stand gehouden tijdens de droogte. Aardappelteler Kees Trouw zag de droogte al aankomen en heeft zijn aardappelen beregend om ze vitaal te houden. Volgens hem zijn de aardappelen niet aan het slijten en is de kleur nog gezond groen. De groei is wel hard geremd, maar hier had Trouw rekening mee gehouden. "Ze hebben nu bewolkt weer nodig met een hoge relatieve luchtvochtigheid, anders gaan ze niet aan de maat komen." De stand is volgens Trouw prima en hij hoopt nu op vochtig weer. Komt dat niet dan zal de haspel weer uitgerold worden. De MH-bespuiting heeft Trouw afgelopen zaterdag (23 juli) gespoten en het maakt hem niet uit dat het tien dagen eerder is dan normaal. "Je moet kijken naar je gewas, niet naar de kalender. Vitaliteit en temperatuur zijn daarin leidend." 

Aardappelen van Kees Trouw op 26 juli.

Het wordt geen topopbrengst
René Mesken uit Appelscha (Friesland) laat weten dat zijn Gewastour-perceel hard achteruit gaat net als zijn andere percelen. Hij is nog bezig met zijn derde trek op het Gewastour-perceel, maar hij zegt dat dit jaar geen topopbrengst wordt. Hij vertelt dat hij het verschil kan zien met beregenen. De kopakker van het Gewastour-perceel kon niet worden beregend en dat verschil is nu duidelijk te zien. De MH-bespuiting is hier niet aan de orde omdat Mesken dit perceel aardappelen voor de korte bewaring teelt.

De kopakker van het Gewastour-perceel van René Mesken op 25 juli.

Het aardappelgewas bij aardappelteler Jacob Branderhorst in Eethen (Noord-Brabant) houdt ook nog stand maar zakt wel iets in. Hij is al voor de derde keer aan het beregenen op zijn Innovators die 29 april zijn gepoot. De aardappels kleuren nog mooi groen en hij beregent om ze zo lang mogelijk aan de groei te houden. De MH-bespuiting had hij afgelopen vrijdag 22 juli gespoten. Hij spuit MH vaak rond deze tijd van het jaar, afhankelijk van de knolmaat. "Als de knollen 40+ zijn gaat de MH er op. Wanneer de plant al op z'n retour zit moet je afvragen of MH zin heeft. Om de MH-bespuiting goed te laten werken moet het gewas nog een week of vijf vitaal zijn."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour aardappel - Week 36

Aardappelrooien nu eindelijk écht van start

Gewastour Weer - week 36

Soms maandsom neerslag op de aardappelen en uien

Gewastour Week 35

Aardappelen en uien vliegen over de rooimatten

Gewastour Uien - Week 34

Uienoogst barst los, zo scoren Gewastour-percelen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief