Eigen foto

Gewastour aardappel - week 33

Het is over en uit met de nagroei in aardappelen

17 Augustus 2022

De aardappelen slijten met een noodgang en hoewel een enkele akkerbouwer nog beregent, geven de meeste telers aan dat het over en uit is. De telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour hopen op nog enkele kilo's extra's, maar verwachten er niet veel van. 

De impact van de aanhoudende droogte wordt steeds zichtbaarder, nu het gewas op zijn einde is. De later gepote percelen kunnen in sommige gevallen nog even mee. Wat betreft Innovator, is het voor de meeste percelen wel einde oefening. Enkele hopen nog 3 tot 4 ton erbij te zien groeien, maar rekenen daar eigenlijk niet op meer op.

Over en uit
Daan Goense uit Driewegen (Z) draait er niet om heen: "Het vocht van het beregenen is op en ze slijten heel hard." Hij hoopt nog 2 of 3 ton erbij te zien groeien en moet het dan met 45 ton netto doen. Goense heeft eind vorige maand met een kilometer aan slangen naar zijn waterbron voor het eerst zijn Gewastour-perceel beregend. Met 35 millimeter uit de haspel moest de Innovator een eindsprint maken en dat lijkt nu gedaan. Het vocht is op en de kleur trekt weg. 

Innovators van Goense uit Driewegen (Z) op 4 augustus.
Innovators van Goense uit Driewegen (Z) op 16 augustus.

Kees Trouw uit Hellevoetsluis (ZH) heeft zijn aardappelen nog groen. Afgelopen maandag heeft hij beregend, maar Trouw weet niet of de aardappelen veel groeien na de hittegolf. Een schatting maken hoeveel het gewas nog bijgroeit na de proefrooiing durft Trouw niet te doen. Met circa 50 ton netto zat hij goed bij de proefrooiing, maar het onderwatergewicht (OWG) was aan de lage kant. Omdat het perceel nog groen is, maakt Trouw zich echter geen zorgen om het OWG.

Hij was dinsdag een ander ras aan het rooien en kwam daar op 52 ton uit volgens de opbrengstmeter op de aardappelrooier. Makkelijk ging het niet, ondanks de 20 millimeter die Trouw eerder op het perceel had toegediend. In de aardappelrug is het zo kurkdroog dat harde kluiten met de aardappelen mee naar boven komen. Trouw is tevreden met de 52 ton, maar baalt van de variatie in grofte. 

De Colomba's van Kees Trouw die dinsdag 16 augustus werden gerooid.

Jacco van Liere uit Dronten (Fl) ziet ook dat de meeste groei uit zijn Gewastour-perceel is. De stengels kleuren nog groen, maar daar is het wel mee gezegd. Maar groen betekent nog wel groei. Van Liere was veruit de eerste van de Gewastour die zijn Innovator had gepoot en staat op 54,4 ton bij de proefrooiingen. Dat cijfer neemt naar alle waarschijnlijkheid nog maar nauwelijks toe.

Gewastour perceel van Jacco van Liere op 5 augustus (boven) en 16 augustus (onder).
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour aardappel - Week 36

Aardappelrooien nu eindelijk écht van start

Gewastour Weer - week 36

Soms maandsom neerslag op de aardappelen en uien

Gewastour Week 35

Aardappelen en uien vliegen over de rooimatten

Gewastour Uien - Week 34

Uienoogst barst los, zo scoren Gewastour-percelen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief