eigen foto

Gewastour Uien - Week 34

Uienoogst barst los, zo scoren Gewastour-percelen

25 Augustus 2022 - Robin de Winter

Terwijl de uien op percelen van enkele telers de laatste kilo's uit het loof halen, zijn er ook steeds meer telers die de uien reeds aan het rooien zijn. In de Boerenbusiness Gewastour hebben drie uienpercelen hun perceel al gerooid en bij twee van hen zijn de uien al van het land. 

Bij Geert Jilissen uit Oeffelt (NB) en Martijn Derikx uit Ysselstein (L) zijn de gele uien al gerooid en opgeladen. Bij René Haaijer in Veelerveen (Gr) zijn ze maandag 22 augustus gerooid, maar zijn de uien nog te fris om direct te laden. Door het mooie weer loopt het rooien goed, maar de zon en warmte hebben ook nadelen. Door de hitte zijn telers bang de uien te beschadigen tijdens het rooien en laden. Ze geven aan het laden uit te stellen of minder te rooien zodat alle gerooide uien op tijd opgeladen kunnen worden.

Haaijer laat de uien tot vrijdag op het land liggen en laadt ze dan op. Hij is dinsdag aan het einde van de middag weer gaan rooien en was niet ontevreden over de opbrengsten. Hij schat zijn Gewastour-perceel in op 55 tot 60 ton. "Het is geen topopbrengst, maar gezien het seizoen valt het mij niet tegen", oordeelt hij. De kop is er af voor loonbedrijf Haaijer: 50 hectare is gerooid en er staat nog 450 hectare op de planning. Op zijn eigen uienareaal is hij op de helft, met 20 hectare gerooid. 

Haaijer uit Veelerveen (Gr) aan het uienrooien. 

Derikx uit Ysselsteyn (L) is ook een eind op weg met uienrooien. De tijd dat hij zijn uien laat drogen in het zwad verschilt tussen één tot vier dagen. Ook houdt hij rekening met de warme dagen en rooit alleen wat de volgende dag voor 12 uur kan zijn opgeladen in verband met de warmte. Zijn opbrengst zit rond de 55 ton.

Hoge opbrengst
Geert Jilissen uit Oeffelt (NB) heeft twee van zijn vier uienpercelen gerooid en opgeladen en is dik tevreden over de opbrengsten. Uit zijn eigen proefrooiing kwam hij uit op 85 ton bruto per hectare, ook de weegbonnen van het gewastourperceel dat afland weg is gegaan bevestigen dit. Het andere perceel zit ook op 80 ton bruto. Deze zijn zaterdag gerooid en hebben 3 dagen op het land gelegen en zijn dinsdag naar de verwerker gegaan.

Maar het is niet alleen maar genieten van de mooie opbrengst, vertelt Jilissen. Dit voorjaar heeft hij zijn vijfde perceel met uien vanwege de zeer matige opkomst bewerkt en omgezet in snijmaïs. "Er stonden veel te weinig uienplanten per hectare waardoor we opnieuw hebben bewerkt en snijmaÏs hebben gezaaid".  De andere twee percelen van Jilissen laten nog even op zich wachten met rooien. Zo is een van de overgebleven percelen wel klaar voor het rooien, maar wil Jilissen ze niet in het zwad hebben liggen met dit weer. Het andere perceel is nog te groen en  ook mee wachten. 
 

Uien laden in Oeffelt (NB).
Uien laden in Oeffelt (NB).
Uien laden in Oeffelt (NB).
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Gewastour week 11

Groeiseizoen begint weer vals voor uientelers

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden