De percelen Innovator die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour zijn nog niet klaar voor de oogst, maar de telers zijn wel druk doende met het rooien van andere rassen consumptieaardappelen. Met name voor het leveren af land. Door de droogte valt het rooien niet meer, waardoor de meeste telers eerst vooraf beregenen. De Innovator lijkt op de percelen ondanks de droge omstandigheden aardig wat bij te groeien.
Bij veel pootgoedtelers en een enkele teler van consumptieaardappelen hebben de rooiers de eerste hectaren dit jaar al geoogst. Noodgedwongen kiezen veel telers er voor om eerst te beregenen, alvorens te rooien om zo onder meer beschadigingen aan de knollen te voorkomen. Andere telers rooien de aardappelen echter af land zonder vooraf te beregenen. Telers op wiens percelen de Innovator nog enigszins groen staat, laten weten dat er toch nog heel wat kilo's bijgroeien.
Kees Trouw uit Hellevoetsluis (ZH) laat weten weten op zijn bedrijf nog geen aardappelen te rooien, maar bij zijn buurman van de week wel. Daar viel het rooien niet mee. De buurman had niet beregend, doordat de aardappelen af land weggingen. Maar daardoor kregen ze geen losse grond op de mat en hadden ze last van harde scherpe kluiten. De aardappelen die in de bewaring bij Trouw gaan, moeten wachten op de regen van komende week. Bij Trouw verwachten ze vanaf dinsdag iedere dag 2 á 3 millimeter. Die kan hij goed gebruiken voor het rooien.
Negen dagen na de proefrooiingen van Boerenbusiness heeft Kees Trouw met Farm Frites nog een proefrooiing uitgevoerd, waar omgerekend een groei van 9% uit kwam. Hij gaat komende week zijn Innovator doodspuiten.
(Te) droog rooien op het zand.
Daan Janssen uit Escharen (NB) is niet erg te spreken over het rooien. Hij is ook de af land aardappelen aan het rooien, maar vind het dramatisch gaan "Heel slecht, veel te droog om fatsoenlijk te oogsten" Hij is nog niet van plan aardappelen voor de bewaring te rooien en beregent het perceel daarom ook niet. Met zijn aardappelrooier rijdt hij bijna 6 km/h om grond mee te nemen en zo de aardappelen minimaal te beschadigen. Hij rooit twee dagen per week een aantal vrachtauto's vol en is bovendien nog met zeven haspels druk op andere aardappelpercelen. De weerverwachtingen gaan bij hem aan het einde van van de week uit van 5 millimeter en komende maandag 12 millimeter, wat Janssen op zijn gewassen natuurlijk goed kan gebruiken.
Daan Goense uit Driewegen denkt nog niet eens na over rooien. "Nog niet veel te warm en te droog. Moet eerst 40 millimeter vallen". De Innovator zijn al ver genoeg versleten. Zodra het nat genoeg is, kan er worden gerooid. Ook Herman Schlepers uit Dronten (Fl) laat weten nog niet toe te zijn aan rooien. Hij beregent zijn aardappelen nu, omdat er nog groeipotentie in zit. Ook in West-Brabant is er nog voldoende groeipotentie om de rooier in de schuur te laten, laat Kees Vrolijk uit Fijnaart (NB) weten. Bij de proefrooiing scoorde Vrolijk met 30,6 ton veruit het laagst met 10 ton minder dan de rest. Hier maakte hij zich weinig zorgen over. Terecht blijkt nu. Hij heeft twee weken na de proefrooiingen zelf een monster genomen en kwam uit op 49 ton. Vrolijk gaf bij de Boerenbusiness proefrooiing al aan dat het vorig jaar ook zo ging en dat in zijn aardappelgewas de kilo's later bijgroeien. Zijn aardappelen beginnen nu wel hard te slijten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.