Shutterstock

Gewastour week 13

Aardappel- en uientelers moeten nog even wachten

30 Maart 2023 - Robert Reijerse

De neerslag is net als bij vrijwel iedere aardappel- en uienteler ook de grote spelbreker voor de deelnemers aan de Boerenbusiness Gewastour 2023. Er is nog maar weinig landwerk verricht en telers moeten geduld hebben. Een groot contrast met vorig jaar, toen het droog was en de temperatuur een stuk hoger lag.

Ook dit jaar gaat de Boerenbusiness Gewastour aardappelen en uien weer van start. Dit jaar worden er weer tien aardappelpercelen met het ras Innovator en tien percelen met gele uien gevolgd, verspreid door heel Nederland. Ook zijn er verschillende nieuwe gezichten, die we de komende tijd nader op Boerenbusiness voorstellen. Waar vorig jaar menig uienteler van de Gewastour rond deze periode bezig was op zijn perceel, hebben zij nu de plantmachine en uienzaaier in de schuur staan. Van de Gewastour is er nog niemand die zijn plantmachine heeft laten zakken of uien heeft gezaaid op het beoogde Gewastour-perceel. Een enkeling heeft wel een ander perceel gezaaid.

Uien zaaien wordt laat
Het wachten op het uitvoeren van de voorjaarswerkzaamheden is een groot contrast vergeleken met vorig seizoen. In 2022 begon maart warm en droog en hadden veel uientelers hun perceel al gezaaid. Begin april kwam er kwam er regen, waarna pas halverwege april verder kon worden gezaaid. De gemiddelde zaaidatum van de uien was in 2022 dan 28 maart (gisteren). Ook de eerste Innovator zat eind maart vorig jaar al in de grond. Daar moeten de aardappeltelers voorlopig nog niet aan denken. Het seizoen lijkt daarbij meer op 2021, toen het ook lang nat bleef en zelfs in april nog sneeuwde.

Bij uienteler Jacky Dieleman uit Philippine (Zeeland) zijn de uien nog niet gezaaid. "Afgelopen week hebben we ongeveer 20mm regen gehad, waardoor uienzaaien nog niet mogelijk was. Deze week wordt verder nog wisselvallig weer verwacht. Hierdoor moeten we nog even geduld hebben". Uienzaaien in deze regio kan daardoor nog wel eens laat worden, gelet op de weersverwachting.

April onzeker
In eigenlijk heel Nederland is de maand maart natter dan normaal verlopen. Het zuiden en westen van Nederland hebben tot nu toe de meeste neerslag gehad, soms wel twee keer de hoeveelheid dan normaal voor deze maand. Het weer vanaf april lijkt wel wat anders te worden volgens de weersverwachting.

Bron: KNMI
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Gewastour week 11

Groeiseizoen begint weer vals voor uientelers

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden