Eigen foto

Gewastour Kees Trouw

'Mijn machinepark is mijn verzekeringspremie'

20 April 2023 - Robert Reijerse

Voor het zesde jaar op een rij organiseert Boerenbusiness de Gewastour. Ook dit jaar volgen wij tien akkerbouwers door heel Nederland in de teelt van fritesaardappelen van het ras Innovator. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij de ondernemers voor. Deze keer: Kees Trouw uit Hellevoetsluis (ZH).

Trouw, al enkele jaren deelnemer aan de Gewastour, teelt zijn gewassen in Hellevoetsluis op zeeklei. Hij is een echte plantenteler, iemand die niets mooier vindt dan het telen van gewassen. "Hoe uit een bietenzaadje een biet van een kilo kan groeien, is toch prachtig. Of uit één aardappel zo'n twee tot drie kilo nieuwe aardappelen."

Meer over het akkerbouwbedrijf van Kees Trouw

Het akkerbouwbedrijf van Kees Trouw bevindt zich bij Hellevoetsluis (Zuid-Holland). Trouw teelt de gewassen consumptieaardappelen, suikerbieten, zaaiuien en tarwe. De gewassen worden geteeld op zeeklei van 20% tot 55% afslibbaar. Het bedrijf heeft een totale omvang van 160 hectare. Het Gewastour-perceel wat wordt gevolgd dit teeltseizoen seizoen is 10 hectare groot. De teeltrotatie van Trouw is 1 op 3 of 1 op 4, afhankelijk van het perceel.

Daarom 20 zakelijke en persoonlijke vragen aan Kees Trouw, deelnemer aan de Boerenbusiness Gewastour Aardappelen.

Welke aardappelrassen worden er geteeld op het akkerbouwbedrijf?
"Ik teel Innovator en Agria. Deze keuze heb ik gemaakt om een deel vroeg af te zetten, dan komt er alvast wat geld binnen. Innovator kan ik eerder rooien dan Agria, dus zo kunnen we zowel de oogst als de afzet mooi spreiden. Hetzelfde geldt voor het poten, Agria heeft meer behoefte aan vroeg poten en een Innovator kan je ook wat later de grond in steken. Het ene perceel kan ik eerder poten door de grondsoort dan de ander. Hier zijn al mijn keuzes op gericht."

Wat is de voorvrucht voor de aardappelteelt?
"Graangewassen zijn negen van de tien keer de voorvrucht voor de teelt van aardappelen aan."

Wat vindt u het mooiste gewas om te telen op uw bedrijf?
"Ik ben een plantenteler en vind alle gewassen even mooi. Dat van een klein zaadje in een enkel seizoen tot een biet van een kilo kan groeien vind ik mooi. Of dat van één aardappel wel twee tot drie kilo kan groeien. Ik vind planten telen prachtig en niet specifiek één gewas."

Zijn er nevenactiviteiten op uw bedrijf naast akkerbouw?
"Ik heb zelf nog een aantal bestuursfuncties naast het akkerbouwbedrijf."

Stro verhakselen of persen?
"Het meeste stro wordt geperst. Na het persen rij ik compost over de tarwestoppel. Ik zit hier in de buurt met een aantal maneges en pensionstallen, die veel behoefte hebben aan stro. Ik kan dan een goede prijs maken en dat compenseer ik weer met compost. Soms maak ik ook nog gebruik van vaste geitenmest."

Wat voor grondbewerking/bemesting gebeurt er vooraan de aardappelteelt?
"Al mijn percelen ploeg ik in het najaar. Meestal laat ik voor de teelt van de aardappelen rundveedrijfmest uitrijden. Voor het aardappelpoten strooi ik bovendien nog kali. Na het poten en vóór het aanfrezen van de ruggen, strooi ik nog stikstof en fosfaat. Gedurende het seizoen bemest ik bij aan de hand van de behoefte van het gewas."

Frites of gekookte aardappelen?
"Gekookte aardappelen."

Wat is je strategie betreft gewasbescherming in de aardappelteelt?
"Ik maak gebruik van het BOS-systeem (beslissingsondersteunend systeem). Verder voer ikzelf visueel controle uit door mijn gewas. Daarnaast krijg ik advies van mijn gewasbeschermingsadviseur."

Wat zijn uw hobby's?
"Mijn bedrijf is mijn hobby en mijn hobby is mijn werk. Ik heb naast mijn werk nog wat bestuurlijke functies en dat zijn eigenlijk mijn hobby's."

Waar ben je trots op als je kijkt naar het bedrijf of de teelt?
"Waar ik het meest trots op ben, is dat ik het bedrijf van mijn vader heb overgenomen, kunnen voortzetten en en kunnen uitbreiden. Dat mij die mogelijkheid is gegund en het ook is het gelukt."

Wat wil je de komende jaren nog veranderen of naar toe werken?
"Hoe ik kijk naar de toekomst van het bedrijf.? Ik heb twee zoons die in het bedrijf zitten, maar zij werken buiten de deur. Ze zijn niet zulke plantentelers als ik. Ze gaan door met het bedrijf, maar in welke vorm weet ik niet."

Wat is de beste keuze of verandering de afgelopen jaren geweest op het bedrijf?
"Dat we zijn meegegaan in de mechanisatie. We zijn ooit begonnen met een éénrijer, toen naar een tweerijer, daarna een vierrijer getrokken rooier en nu rijden we al zeven tot acht jaar met een vierrijige zelfrijdende aardappelrooier. We hebben altijd geïnvesteerd in bedrijfszekere capaciteitmachines. Hoe ik ben gemechaniseerd, zie ik als verzekeringspremie om mijn gewassen te kunnen oogsten."

Wat staat erop nummer 1 van uw bucketlist?
"Ik heb al verschillende plekken van de wereld mogen zien. Ik wil nog een keer naar Australië, Brazilië of Argentinië."

Naar welke werkzaamheden kijk je het meeste uit gedurende het jaar?
"Ik vind het voorjaar heerlijk. Dat je dan buiten loopt en alle vogels als de schoolekster, kiewiet en grutto weer hoort. En straks als de oogstperiode weer aanbreekt en het resultaat ziet van al je inspanning in het groeiseizoen. Dan ben ik ook weer blij."

Aardappelen van eigen bedrijf of aardappelen uit de supermarkt?
"Uiteraard mijn eigen aardappelen. Dat zijn de lekkerste die er zijn."

Worden de aardappelen af land of uit bewaring verkocht?
"Alle aardappelen worden verkocht uit de bewaring, ik verkoop niks af land. Ik heb een vrije afspraak met de fabriek. We hebben wel een termijn van leveren afgesproken op papier, maar dat is heel flexibel. Meestal probeer ik voor 1 augustus leeg te zijn. Dat hangt af of ik mijn aardappelen vrij of op contract teel."

Welk beroep had je uitgeoefend als je geen akkerbouwer was geweest?
"Toen bleef het stil. Dat heb je vast wel meer meegemaakt. Ik was er vanaf jongs af aan al over uit dat ik akkerbouwer wilde worden. De afwisseling die je hebt in dit vak, maakt het zo mooi."

Wat zijn in jouw ogen de kansen en bedreigingen voor u bedrijf?
"Een kans is een voedselschaarste door de huidige wet- en regelgeving en politiek. Maar mensen zullen en moeten blijven eten. Het wegvallen van voldoende mogelijkheden in de gewasbescherming, zie ik als een bedreiging."

Kan er beregend worden? Zo ja, welke strategie hanteer je?
"Ik kan mijn percelen beregenen. Ik maak gebruik van een vochtsensor van AgroExact en door Fieldscout zijn er diverse attenderende mogelijkheden. Ik heb samen met een collega-akkerbouwer twee haspels, dus we hebben voldoende capaciteit als er moet worden beregend."

Zonvakantie of wintersport?
"We gaan naar de zon, niet naar de sneeuw."

Wat is de reden dat je meedoet aan de Gewastour aardappelen?
"Ik doe voor het derde jaar mee met de Gewastour. Wat de tour zo speciaal maakt, is het contact met de andere deelnemers over de teelt van aardappelen. Daar wordt in de app over gediscussieerd dat maakt het leuk. Je denkt allemaal dat je het goed doet, maar ziet dat andere collega's met een andere teeltwijze ook goede resultaten halen. Deze ervaringen delen, maakt het interessant."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Ruud & Lotte Steinbusch

'Vernieuwing en diversiteit van essentieel belang'

Gewastour Peter Holster

'Altijd op zoek naar nieuwe inzichten in uienteelt'

Gewastour Klaasjan Boer

'Twijfel soms of uienteelt zonder beregenen nog kan'

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden