Eigen foto

Gewastour Gybert Doggen

'Waarom risico nemen met deze hoge contractprijzen?'

4 Mei 2023 - Robert Reijerse

Voor het zesde jaar op een rij organiseert Boerenbusiness de Gewastour. Ook dit jaar volgen wij tien akkerbouwers door heel Nederland in de teelt van fritesaardappelen van het ras Innovator. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij de ondernemers voor. Deze keer: Gybert en Corné Doggen uit Wouw (NB).

De familie Doggen past niet kerende grondbewerking (NKG) toe op de zandgrondpercelen en doet alle werkzaamheden in eigen beheer: van zaaien tot oogsten van elk gewas. Ook telen zij dit jaar meer aardappelen op contract door de gestegen contractprijzen.

Meer over: het akkerbouwbedrijf van de familie Doggen

Het bedrijf van Gybert Doggen en zijn vader ligt in Wouw (West-Brabant). Doggen teelt consumptieaardappelen, zaaiuien, cichorei, suikerbieten en wintertarwe. Leemhoudend zand is de grondsoort bij Wouw. De omvang van het bedrijf van Doggen is 70 hectare. Het perceel dat wordt gevolgd dit seizoen in de Boerenbusiness Gewastour is 4 hectare groot. Zij telen aardappelen met een rotatie van 1 op 4 of 1 op 5, afhankelijk van het perceel.

Daarom 21 zakelijke en persoonlijke vragen aan Gybert Doggen, deelnemer aan de Boerenbusiness Gewastour Aardappelen.

Welke aardappelrassen worden er geteeld op het akkerbouwbedrijf? 
"We telen de rassen Fontane en Innovator. We telen Innovator voor de af land teelt, het ras brengt ons doorgaans grove aardappelen. Daarbij willen de fritesfabrieken ook graag Innovator hebben. Het is ook een premium ras, waardoor er iets meer voor wordt betaald. Fontane telen we voor de bewaring."

Wat is de voorvrucht voor de aardappelteelt?
"Dat verschilt, doordat we grond ruilen of huren. We kiezen niet op basis van voorvrucht, maar puur hoe het uitkomt. Daardoor is de voorvrucht de ene keer maïs en de andere keer uien of gras."

Wat vind je het mooiste gewas om te telen op jullie bedrijf?
"Aardappelen vind ik makkelijker telen dan uien, maar ik vind de uienteelt het mooist. In de uienteelt word je meer beloond als het goed gaat." Corné vult aan: "ik vind de teelt van suikerbieten het mooist. Suikerbieten is een mooi groen gewas. Het suikerbieten rooien vind ik mooi werk, ook omdat we het rooien zelf doen."

Zijn er nevenactiviteiten op je bedrijf naast akkerbouw?
"We hebben nog een caravanstalling. De caravans worden gestald in de oude stierenstal. Mijn vader is gestopt met stieren houden, waarna we de schuur hebben ingericht voor de caravans. Een hele mooie oplossing om de ruimte in te vullen."

Stro verhakselen of persen?
"Persen. Het stro persen levert toch extra geld op van het land. We verkopen het stro en voeren compost aan. Hierdoor krijgen we meer efficiënte organische stof in de bodem. Als je na het verhakselen van stro een groenbemester zaait, moet je wel stikstof bij strooien om het stro te laten verteren. Daarom kiezen we voor stro persen en compost aanvoeren."

Wat voor grondbewerking/bemesting gebeurt er voor de aardappelteelt?
"Wij zijn de laatste jaren aan het overschakelen naar NKG. NKG is goed toe te passen op zandgrond, omdat de grond makkelijk is te bewerken. Voor de teelt van de aardappelen rijden we 25 á 30 kuub rundveedrijfmest uit." 

Friet (patat) of gekookte aardappelen?
"Frites natuurlijk."

Wat is je strategie qua gewasbescherming in de aardappelteelt?
"We gebruiken het Cropvision Gewis en phytophthorasysteem om het optimale moment te bepalen om te spuiten. Verder wordt samen met de teeltadviseur een gewasbeschermingsplan opgesteld. Met hem beslissen welke middelen we het seizoen gaan inzetten. Als het mechanisch kan, heeft dat wel onze voorkeur. Zo proberen we in de aardappelen wat later aan te aarden, zodat we direct de eerste gekiemde onkruiden bestrijden."

Wat zijn je hobby's?
"Mijn hobby's zijn vooral op stap gaan, een biertje drinken met vrienden."

Waar ben je trots op als je kijkt naar het bedrijf of de teelt?
"Ik ben het meeste trots op het machinepark, die hebben we heel erg up-to-date. We voeren alle werkzaamheden in eigen beheer uit, van zaaien tot en met oogsten." Corné voegt toe: "Ik ben trots op de opbrengsten die we halen hier op de zandgrond."

Wat wil je de komende jaren nog veranderen/naar toe boeren?
Corné: "Gybert gaat de richting bepalen welke kant we opgaan met het bedrijf. Ik ga geen grote dingen meer doen. De bal ligt bij Gybert." "Gybert: Ik wil kijken of het mogelijk is het areaal uit te breiden als we het in de gangbare teelt willen zoeken. Als de biologische markt in de toekomst groter wordt en de robotisering van de onkruidbestrijding doorzet, dan zie ik biologisch telen zeker als een optie."

Wat is de beste keuze/verandering geweest afgelopen jaren op het bedrijf?          
"Over de teelt van uien ben ik tevreden, daar zijn we nog niet zo heel lang mee bezig. Het beloont de laatste jaren ook redelijk. Alle werkzaamheden zelf uitvoeren zorgt toch voor meer vrijheid. Vroeger waren we altijd afhankelijk van de loonwerker, wanneer hij tijd had. Dan rijden ze ook met mindere weersomstandigheden en dat gaat ten koste van de grond. Daar waren we op een duur zat van."

Wat staat erop nummer 1 van je bucketlist?
"Ik wil nog wel een keer richting Nieuw-Zeeland of Australië om te kijken hoe het boeren daar is. Bovendien ga ik komend jaar op buitenlandstage naar Suriname. Daar zijn allemaal verschillende projecten. Ik ga me focussen om te helpen met druppelirrigatie in de akkerbouw."

Naar welke werkzaamheden kijk je het meeste uit gedurende het jaar?
"De voorjaarswerkzaamheden met het land klaarleggen en zaaien vind ik mooi. Maar misschien vind ik uien rooien nog wel mooier. We doen pas sinds vorig jaar zelf het uienrooien, maar dat was leuk om te doen."

Aardappelen van eigen bedrijf of aardappelen uit de supermarkt?
"Dat is natuurlijk niet zo moeilijk aardappelen: van het eigen bedrijf."

Welk beroep had je uitgeoefend als je geen akkerbouwer was geworden?
"Als ik het bedrijf niet overneem, ga ik misschien wel de bouw in. In die sector is genoeg vraag naar personeel."

Wat is de verkoopstrategie van de producten?
"We proberen de bewaarschuur vol te krijgen. Dat houdt in dat Fontane de schuur in gaat en Innovator af land wordt verkocht. Fontane bewaren we tot januari of februari, ofwel de korte bewaring. We teelden voorheen 50% op contract en 50% vrij. Om in ieder geval grotendeels de kosten eruit te hebben. Alles daar boven op is dan mooi meegenomen. Het idee is om dit jaar iets meer op contract te telen, door de hogere prijzen die worden geboden. Waarom neem je voor zulke contractprijzen risico? Het is altijd maar afwachten wat de vrije aardappelen doen. Ik vind dat er tegenwoordig maar weinig marktwerking in de aardappelen zit."

Wat zijn in jouw ogen de kansen en bedreigingen voor jullie bedrijf?
"Een bedreiging is sowieso de regelgeving, we moeten nu naar een vast rustgewas in ons bouwplan. Hier op het zand moeten we daardoor terug in rooigewassen. Als kans zie ik hier in de buurt telers stoppen, waar we op den duur misschien grond van kunnen huren of kopen. Ondanks alles wat er in de wereld speelt, blijft er ook vraag naar gangbaar voedsel. Dus in mijn ogen blijft gangbaar voedsel winstgevend in de toekomst."

Kan er worden beregend? Zo ja, welke strategie hanteer je?
"Hier kunnen we alles beregenen. Vanuit de bron, mits je maar voldoende buizen legt om bij het gewas te komen. We zijn hier vergunningsplichtig met een grondwaterbron. We zitten bij de Brabantse Wal. In dat gebied mogen geen nieuwe grondwaterbronnen meer worden geslagen. We hebben heel veel kleine percelen. Als wij in ons bouwplan rond zijn met onze twee haspels, kunnen we in droge zomers weer vooraan beginnen. We moeten ons best doen om binnen anderhalve week rond te komen met beregenen. Eigenlijk komen we nog een haspel tekort. "

Zonvakantie of wintersport?
"Ik denk dat mijn voorkeur toch uitgaat naar zonvakantie."

Wat is de reden dat je meedoet aan de Gewastour aardappelen?
"Ik lees op Boerenbusiness altijd wel de artikelen en informatie van de Gewastour. Het lijkt me leuk en interessant om nu zelf mee te doen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour Aardappelen

Proefrooicijfers: Innovator trekt eindsprint

Gewastour Uien

Proefrooicijfers uien: grote variatie kilo's, minder grof

Gewastour week 41 - aardappel

Kletsnat voorjaar terug te zien op de rooimatten

Gewastour aardappel - week 40

Regen niet voor iedere teler een spelbreker bij de oogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden