Agrifoto

Gewastour week 18

Uien en aardappelen vliegen er in rap tempo in

5 Mei 2023 - Robert Reijerse

Akkerbouwers hebben deze week optimaal gebruik gemaakt van het droge weer om de achterstand in het inzaaien en aardappelpoten in te halen. De neerslag op vrijdag is in veel delen van het land wel even een spelbreker. De telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour hebben ook flinke progressie geboekt. Al de tien deelnemende percelen met gele uien zijn inmiddels gezaaid, terwijl ook de eerste percelen met het aardappelras Innovator zijn gepoot. 

De laatste Gewastour-percelen voor uien zijn deze week ingezaaid. Op de percelen die twee weken geleden zijn gezaaid, komen de eerste plantjes reeds boven de grond kijken. De percelen uien op zandgrond zijn verder ontwikkeld dan op de kleigronden. Door de lage temperatuur zit de groei er nog niet echt in. 

Reinder Hogenhout uit Kimswerd (Fr) aan het uien zaaien.
Ruud Vossebeld uit Beemte Broekland (GL) aan het bedden frezen begin van de week voor de uien.
Ruud Vossebeld aan het uien zaai op 1,5 meter.
Ruud Vossebeld aan het uien zaai op 1,5 meter.
Jan Berend Biesheuvel uit Lelystad (FL) aan het uien zaaien.

Uien gaan er rap in
De uientelers Jan Berend Biesheuvel uit Zeewolde (Fl), Ruud Vossebeld uit Beemte Broekland (Gld) en Reinder Hogenhout uit Kimswerd (Fr) waren afgelopen dagen druk met het zaaien van hun percelen uien. Biesheuvel heeft op 2 mei zijn perceel gezaaid met het ras Viggo van Hazera. Vossebeld heeft begin van deze week zijn bedden gefreesd van 1,5 meter en deze de afgelopen dagen ingezaaid. Hogenhout is na de vele neerslag van afgelopen weken ook begonnen met land klaarmaken en zaaien van zijn suikerbieten en uien. Hierdoor zit het tempo er lekker in bij de telers. Het eerste perceel uien staat boven in Wezup. Deze uien waren 14 april gezaaid.

Opkomst uien Jacobs uit Wezup 14 april gezaaid.

Eerste Gewastour aardappelen de grond in
De eerste telers die deelnemen aan de Gewastour-aardappelen zijn begonnen met poten. Brian Salome uit IJzendijke (ZL) is één van hen. HEt poten van de Innovator gaat bij hem als volgt. Op het perceel wordt de groenbemester Facelia, die afgelopen zomer is gezaaid, ondergewerkt met een klepelmaaier in de fronthef. Achter de trekker heeft Salomé een Lemken Karat stoppelploeg. Daarna volgt de combinatie van de frees en pootmachine.  Salomé teelt de aardappelen via een niet kerende grondbewerking (NKG). "Ik heb afgelopen maandag aardappelen gepoot, maar nu (donderdag) gaat het een stuk mooier door de zon en wind wat we gehad hebben afgelopen dagen. Ik hoop mijn aardappelen voor het weekend te hebben gepoot."

Ook de andere aardappeltelers zijn bezig met het poten van hun areaal, maar zijn nog niet begonnen op de Gewastour percelen.

Brian Salomé uit IJzendijke is aan het aardappelen poten.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Brian Salomé

'Techniek is geweldig, maar ook je verstand gebruiken'

Gewastour uien - week 18

Nat voorjaar stelt geduld uientelers op de proef

Gewastour Ruud & Lotte Steinbusch

'Vernieuwing en diversiteit van essentieel belang'

Gewastour Peter Holster

'Altijd op zoek naar nieuwe inzichten in uienteelt'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden