RR

Gewastour Reinder Hogenhout

'Willen uien zo lang bewaren als we zelf willen'

22 Mei 2023 - Robert Reijerse

Voor het zesde jaar op een rij organiseert Boerenbusiness de Gewastour. Ook dit jaar volgen wij tien akkerbouwers door heel Nederland in de teelt van gele zaaiuien. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij de ondernemers voor. Deze keer: Reinder Hogenhout uit Kimswerd (FR).

Reinder Hogenhout doet met zijn bedrijf in het Friese Kimswerd al enkele jaren mee aan de Gewastour. Naast het akkerbouwbedrijf houdt Hogenhout zich bezig met verkopen we gewasbeschermingsmiddelen en adviseert hij telers in de gewasbescherming, de meststoffen en de zaaizaden.

Meer over het akkerbouwbedrijf van Hogenhout

Het akkerbouwbedrijf van Reinder Hogenhout ligt in Kimswerd in Friesland. Het bedrijf heeft een omvang van 100 hectare en er worden tafelaardappelen, pootgoed voor eigen vermeerdering, uien, suikerbieten, peen en tarwe geteeld. De grondsoort is zavel en klei, van 20% tot 45% afslibbaar. De teeltrotatie van de uien is 1 op 10 of 1 op 12. De voorvrucht voor teelt van uien is altijd aardappelen. Het Gewastour perceel uien, wat we gaan volgen, is 5 hectare.

Daarom 20 zakelijke en persoonlijke vragen aan Reinder Hogenhout, Deelnemer aan de Boerenbusiness Gewastour Uien.

Welke uienrassen teel je dit jaar?
"Ik teel dit seizoen de gele uienrassen Hyroad en Hybound en de rode ui Red Ray. We telen deze rassen vooral om te bewaren. Tuurlijk moet je ook vroegheid creëren, maar wel met de eigenschappen goede hardheid en huidvastheid. Het is belangrijk om de uien te bewaren zolang je zelf wil en niet tot wanneer de kwaliteit het toelaat."

Wat vind je het mooiste gewas om te telen?
"Alle gewassen hebben voor- en nadelen. Ik vind verschillende gewassen mooi maar om nu een harde uitspraak te doen wat het mooiste gewas is..... Dan denk ik toch uien en wortels. Ik vind de oogst van uien en wortelen mooier dan het aardappelrooien. Ik hou niet zo van aardappelrooien. Er is altijd wel wat, te droog of te nat, noem maar op. De uien en wortels zijn echt nog vrije handel en je stopt een minimale hoeveelheid zaad in de grond en kijk uiteindelijk hoeveel product ervan kan worden geoogst. Dat vind ik wel heel bijzonder."

Zijn er nevenactiviteiten op je bedrijf naast akkerbouw?
"Naast het akkerbouwbedrijf verkopen we gewasbeschermingsmiddelen en adviseren we telers op gebied van gewasbescherming, meststoffen en zaaizaden. Dat doen mijn vader en ik. Verder is een medewerker verantwoordelijk voor de distributie van de producten."

Stro verhakselen of persen?
"Hakselen, omdat eigenlijk de bodem op één staat. Het doel is om niks te laten en gewoon maximaal organische stof aan te voeren. De bodem verbeteren is niet alleen maar stro verhakselen, maar ook kilveren, drainage, gips en champost strooien en groenbemesters zaaien. Ik hoef er geen tel over na te denken of ik stro ga persen."

Wat voor grondbewerking/bemesting gebeurt er voor de uienteelt?            
"De hoofdgrondbewerking voor de teelt van uien is spitten met een krukasspitter. Na de aardappeloogst wordt het perceel losgetrokken met een woelpoot, zodat we in de herfst erop kunnen. In oktober of november kunnen we het perceel op wintervoor spitten. We spitten de grond 20 á 25 cm diep, dan is de grond mooi vlak en los. Dan in het voorjaar bewerken met een dubbele rotorkopeg en kunnen we de uien mooi in de vaste ondergrond zaaien. In de rij bemesten we fosfaat toe in granulaatvorm. De stikstof komt er in een keer op door het gecoate ureum. De kali komt deels voor het zaaien en deels in het seizoen."

Frites of gekookte aardappelen?
"Gekookte aardappelen, frites is wel lekker maar moet ik niet elke dag hebben."

Wat is de strategie in de gewasbescherming van de uien?
"Sowieso bedrijfsbreed groene middelen inzetten waar het groen kan. Waar het chemisch moet, zetten we chemisch in. Ook in de uien zetten we groene gewasbescherming in voor ziekte- en insectenbestrijding. Voor de onkruidbestrijding maak ik wel gebruik van chemische middelen. In de uien ga ik absoluut niet eggen of schoffelen. In andere gewassen als tarwe zie ik dat wel zitten. Daar doe ik heel veel eggen. In de uien zie ik het niet zitten om met mechanische onkruidbestrijding aan de gang te gaan."

Wat zijn je hobby's?
"Wat zijn mijn hobby's gezellige dingen ondernemen met vrienden of in de winter lekker op vakantie gaan."

Waar ben je trots op als je kijkt naar het bedrijf of de teelt?         
"Het meeste trots ben ik hoe het bedrijf er nu voorstaat. We zijn best wel gegroeid de afgelopen jaren. Mijn vader is 40 jaar geleden met niks begonnen. Ik ben trots op mijn vader hoe hij het bedrijf heeft ontwikkeld en hoe hij dat heeft gedaan."

Wat is de beste keuze/verandering op het bedrijf geweest in de afgelopen jaren?
"Bodemverbetering en grond onder het bedrijf. Je moet natuurlijk beginnen met grond, maar de zware, lastige grond moet je opwaarderen om uien en wortels te kunnen telen. Dan heb je weer een stap gemaakt."

Wat staat erop nummer 1 van je bucketlist?
"Wat moet ik antwoorden op deze vraag? Ik weet het echt niet."

Naar welke werkzaamheden kijk je het meeste uit in het groeiseizoen?            
"Ik vind uienoogst altijd wel mooi moment. Dat is een mooie tijd van het jaar om een mooi gewas te oogsten."

Aardappelen van eigen bedrijf of aardappelen uit de supermarkt?
"Als je tafelaardappelen teelt uiteraard aardappelen van het eigen bedrijf. Dan kan je geen aardappelen uit de supermarkt kopen."

Wat is de verkoopstrategie van de producten?
"In principe uit de bewaring, maar als het zo uitkomt of niet past in de bewaring gaat de uien af land weg. We telen alle uien vrij en een echte strategie zit er niet achter, maar we proberen wel te spreiden. Wanneer we tevreden zijn met de prijs, al is het december of juni, dan gaan de uien weg. We willen wel de mogelijkheid hebben om de uien lang te bewaren om een goed moment af te kunnen wachten."

Welk beroep had je uitgeoefend als je geen akkerbouwer was geweest?
"Teeltadviseur of loonwerker, één van beiden. Teeltadviseur ben ik nu al gedeeltelijk, maar dan was het fulltime geweest."

Wat zijn in jouw ogen de kansen en bedreigingen voor je bedrijf?
"Ik denk dat we met de ruime rotatie best wel een kans hebben in de toekomst. Daardoor kunnen we kwalitatief goede uien en wortels blijven telen, waarbij we ook de bodemgezondheid in stand kunnen houden. Sowieso zitten we hier in een goede hoek van Nederland qua beschikbaarheid van zoetwater en bekwame grond."

Kunnen de uien worden beregend?  Zo ja, wat is de strategie die je hanteert?
"De uien kunnen we beregenen met oppervlaktewater. We hebben een sensor van AgroExact, maar doen het beregenen eerlijk gezegd nog puur op gevoel. Zodra we denken dat het gewas water nodig heeft, gaan we aan de slag. Dit seizoen gaan we ook experimenteren met druppelirrigatie in een aantal percelen zaaiuien."

Zonvakantie of wintersport?
"Oh zon sowieso. Ik heb een hekel aan winter en sneeuw. Het liefst zit ik 's winters rond de evenaar of op het zuidelijk halfrond, ver weg op een plek waar het lekker warm is."

Wat is de reden dat je meedoet aan de Gewastour uien?
"Ik vind het altijd leuk om van een ander iets te horen, te leren of te bekijken. Ik vind het wel interessant om gedurende het seizoen informatie uit te wisselen en bij elkaar te komen. En daardoor weer kennis op doe en andere mensen leer kennen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour Aardappelen

Proefrooicijfers: Innovator trekt eindsprint

Gewastour Uien

Proefrooicijfers uien: grote variatie kilo's, minder grof

Gewastour week 41 - aardappel

Kletsnat voorjaar terug te zien op de rooimatten

Gewastour aardappel - week 40

Regen niet voor iedere teler een spelbreker bij de oogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden