Eigen foto

Gewastour aardappel - week 21

Aardappelen eindelijk in rap tempo de grond in

24 Mei 2023 - Robert Reijerse

Het aardappelpoten gaat in rap tempo op de percelen die deelnemen aan de Boerenbusines Gewastour. Bij verschillende aardappeltelers was de grond eindelijk bekwaam genoeg. Ook komen elders de eerste aardappelen van het ras Innovator al boven.

Door de neerslag in april en mei is het aardappelpoten later begonnen vergeleken met afgelopen jaren. Inmiddels is iedere aardappelteler in volle gang bezig. Wie niet op zijn Gewastour-perceel bezig is, rijdt wel op een ander perceel de rondjes. De Gewastour-percelen in Woldendorp, Zeewolde, Steenbergen en Elst zijn inmiddels gepoot.

In Zeewolde bij Thomas Zandee is 18 mei het Gewastour-perceel gepoot. Voorafgaand aan het aardappelpoten is per hectare 5 ton gips gestrooid en 10 ton kippenmest toegediend. "Zodra het kon zijn we begonnen met poten. De grond ligt aan de grove kant, maar acceptabel." De aardappelen worden gepoot met een bekerpootmachine met een frontfrees en tijdens poten behandeld tegen rhizoctonia, omdat ze later weg gaan voor de verse frites. De aardappelen zijn gepoot op een afstand van 34 centimeter met potermaat 35/50.

Aardappelpoten bij Zandee in Zeewolde (Flevoland).

Ook Wim de Witte uit Steenbergen heeft zijn Gewastourperceel gepoot. De aardappelen zijn drie dagen voor het poten uit de koeling gehaald. Hierdoor waren de aardappelen nog hard en zat er geen kiem aan. De aardappelen zijn gepoot op een afstand van 26 centimeter met potermaat 45/50.


Het Gewastour-perceel in Elst is eveneens gepoot. Een dag voor het poten is het perceel voor gekopegt in verband met onkruid. "De grond viel mooi en de aardappelen zitten er mooi in." De aardappelen zijn gepoot op een afstand van 28 centimeter. Eind van de week worden de aardappelen waarschijnlijk aangefreesd.

Daan Tap uit Elst (GL)  zijn Gewastour perceel aan het poten. 

Ook het akkerbouwbedrijf Johannes Kerkhovenpolder heeft het Gewastour-perceel gepoot. Het perceel is eerst losgetrokken met een cultivator en daarna gefreesd. De aardappelen worden all-in-one gepoot. Hierdoor hoeven de ruggen daarna niet meer te worden aangefreesd.

In de Johannes Kerkhovenpolder (GR) is de grond eindelijk bekwaam genoeg om aardappelen te poten.

Eerste Gewastour perceel komt boven
In IJzendijke is Brian Salome bezig met het aanfrezen van de aardappelen. De aardappelen zijn 3 mei gepoot en de eerste scheuten prikken al door de rug heen. Het is daarom hoognodig dat de aardappelruggen worden aangefreesd. Tijdens het aanfrezen van de ruggen worden de basisbemesting ook uitgevoerd via rijenbemesting.

Brian Salomé uit IJzendijke (ZL) is bezig met aanfrezen van de aardappelen.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Gewastour uien - week 42

Laatste uien ingeschuurd, fusarium baart zorgen

Gewastour uien - week 40

Uienoogst nadert einde met wisselende opbrengsten

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox