Voor het zesde jaar op een rij organiseert Boerenbusiness de Gewastour. Ook dit jaar volgen wij tien akkerbouwers door heel Nederland in hun beslissingen in de teelt van gele zaaiuien. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij de ondernemers voor. Deze keer: Dirk Binnema uit Eenrum (GR).
Op 't Hogeland in Groningen ligt het akkerbouwbedrijf Binnema. Het bedrijf is vooral gefocust op de teelt van pootaardappelen. "Wij zijn pootaardappel-mensen in dit gebied, van vroeger al", zegt Dirk Binnema. Uien vindt de teler ook een mooi gewas om te telen.
Het akkerbouwbedrijf van Dirk Binnema is gelegen in Eenrum in Groningen. Het bedrijf heeft een omvang van 180 hectare en er worden pootaardappelen, suikerbieten, uien, zomertarwe en wintertarwe verbouwd. Ook ruilt Binnema jaarlijks land met melkveehouders. De grondsoort is lichte zavel. De teeltrotatie van de uien is 1 op 6. De voorvrucht voor de teelt van uien is aardappelen. Het gewastour perceel uien wat we volgen is 10 hectare.
Daarom 19 zakelijke en persoonlijke vragen aan Dirk Binnema, deelnemer aan de Boerenbusiness Gewastour Uien.
Welke uienras worden er geteeld op het akkerbouwbedrijf?
"Ik teel geprimed zaad van het gele uienras Hypark en rode uienras Red Baron. De reden dat ik deze rassen kies, is op het advies van de commissionair. Ik denk dat veel van de gele uien die hier in de buurt worden geteeld van Hypark zijn, het is een degelijk ras met goede opbrengsten."
Wat vind je het mooiste gewas om te telen op je bedrijf?
"Wij zijn pootaardappel-mensen in dit gebied, van vroeger al. Met de teelt van pootaardappelen heb je jaarrond werk. Ik vind pootaardappelen wel een heel mooi gewas om te telen. Uien vind ik ook wel een mooi gewas."
Stro verhakselen of persen?
"In principe verhakselen we alles, maar we persen ook wel eens wat. We persen elk jaar wat stro voor de hobby. We verhakselen het stro voor de organische stof. Na het tarwe dorsen kan je direct groenbemester zaaien. Na de groenbemester rijden we drijfmest uit."
Wat voor grondbewerking/bemesting gebeurt er voor de uienteelt?
"Als aardappelland de voorvrucht is: woelen of ploegen. Daarna de grond klaarleggen met een sneleg. Voor het zaaien spuiten we NTS samen met Roundup als het nodig is. Deze bespuiting kun je combineren. Verder bemesten we de uien bij gedurende het seizoen."
Frites of gekookte aardappelen?
"Een keer frites is lekker, maar hoeft het niet alle dageen. Dus dan maar gekookte aardappelen."
Wat is de strategie in de gewasbescherming van de uien?
"De uien vrij houden van onkruid vind ik een hele uitdaging. Ik hoop dat ik nu met de nieuwe spuit dit beter voor elkaar kan krijgen. We gaan nu spuiten met doppen op 25 cm in combinatie met luchtondersteuning. Hierdoor kan ik met een fijnere druppel spuiten en hoop ik een betere werking te krijgen."
Wat zijn je hobby's?
"'s Winters vind ik schaatsen mooi om de doen. Meestal ga ik twee keer in de week naar de ijsbaan. In de zomer is er werk genoeg op de boerderij. 's Avonds nog even spuiten of een ander klusje, waardoor er niet veel tijd over blijft."
Waar ben je trots op als je kijkt naar het bedrijf of de teelt?
"Ik ben trots op het hele bedrijf. De hele ontwikkeling van het bedrijf, de gebouwen en het land. Hoe het bedrijf zich heeft ontwikkeld in 50 jaar tijd."
Wat staat erop nummer 1 van je bucketlist?
"Vakantie naar Scandinavië."
Hoe kijk je naar de toekomst van het bedrijf?
"We zitten samen met twee zoons in de maatschap, die enthousiast zijn. Ik denk wel dat zij uiteindelijk het bedrijf overnemen. Dirk Jan, mijn jongste zoon, werkt volledig thuis. Mijn andere zoon Hans Pieter werkt gedeeltelijk thuis en en deels als vrachtwagenchauffeur."
Naar welke werkzaamheden kijk je het meeste uit gedurende het jaar?
"Ik kijk naar alle werkzaamheden uit, maar ik ben ook altijd weer blij als het klaar is. Er zijn altijd wel werkzaamheden die ik minder leuk vind. De afwisseling gedurende het seizoen maakt het altijd mooi."
Uien van eigen bedrijf of uien uit de supermarkt?
"Gele én rode uien van eigen bedrijf natuurlijk."
Wat is de verkoopstrategie van de producten?
"Eigenlijk worden de uien nooit af land verkocht en altijd opgeslagen. Ik ben geen langbewaarder van uien. Voor de kerstdagen moet de uien ongeveer weg zijn. Januari of februari komt ook nog wel eens voor, maar langer hebben de uien nog nooit gezeten bij mij. Ik teel mijn uien vrij en ik pool een beetje voor mijzelf."
Welk beroep had je hebben uitgeoefend als je geen akkerbouwer was geweest?
"Misschien wel iets in de agrarische sector. Ik heb ooit een baan aangeboden gekregen als bedrijfsleider op een champignonkwekerij in Egypte. Dat is al 30 jaar terug, maar zoiets had mij wel leuk geleken. Toen ik jonger was had ik wel chauffeur willen worden op een ambulance. Ik ben 25 jaar brandweerman geweest en de noodhulpverlening lag mij wel."
Wat zijn in jouw ogen de kansen en bedreigingen voor je bedrijf?
"De grootste bedreiging is de onzekerheid in regelgeving. Je hebt geen idee welke kant dat opgaat. Kansen zijn er ook zeker. We hebben een prachtig landbouwgebied en in een delta waarvan we gebruik moeten maken. We kunnen een grote rol spelen in de voedselvoorziening. Die kansen moet je benutten en ik hoop dat de overheid dat ook in gaat inzien. Als je dan ziet dat andere gewassen aardig opbrengen. Pootaardappelen doen het qua opbrengsten ook wel redelijk. Maar als je kijkt hoeveel arbeid en risico in de pootaardappelteelt zit, dan moet de pootgoedprijs wel omhoog. Anders kan dat financieel niet op tegen andere gewassen op dit moment."
Kunnen de uien worden beregend? Zo ja, wat is de strategie die je hanteert?
"Liever niet. De uien kunnen we meestal wel beregenen met oppervlaktewater, hoewel we het zoutgehalte goed moeten monitoren. We beregenen met een haspel met beregeningsboom. We zitten hier natuurlijk in een hoek met veel pootaardappelen en daarom is en beregeningsboom mooier (in verband met de bruinrotbacterie), maar met een harde wind kan een boom ook wel nevelen. Als je een haspel verhuurd, weet je in ieder geval zeker dat je wat verdiend. Beregenen is altijd maar afwachten of het loont. Als je een hoekje niet doet op een kopakker of geer, dan valt het verschil vaak tegen."
Zonvakantie of wintersport?
"Zonvakantie"
Wat is de reden dat je meedoet aan de Gewastour uien?
"Het is het derde jaar dat ik meedoe met de Gewastour. De discussies met andere telers in de appgroep maakt de tour zo interessant. Het zet jezelf hierdoor ook aan het denken en dat is leerzaam."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.