Het nieuwe fungicide Belanty is een welkome aanvulling op het middelenpakket voor de akkerbouw. Alle belangrijke bladschimmels in suikerbieten en alternaria in aardappelen worden effectief bestreden. "We kunnen weer mooie schema's maken."
Na de succesvolle introductie van fungiciden op basis van Revysol in granen (onder andere Balaya, Revytrex en Priaxor Duo) maakt de nieuwe actieve stof in 2023 z'n opwachting in de teelt van suikerbieten en aardappelen met het nieuwe fungicide Belanty. Cropmanagers Henco Bouma en Michiel Bosdijk van BASF verwachten dat de akkerbouwpraktijk snel overtuigd zal zijn van de prestaties van het nieuwe middel. "De Revysol in Belanty is een echte innovatie", vertelt Bouma. "De stof is sterk op veel schimmels en is zacht voor het gewas."
Extra gereedschap in suikerbieten
Volgens Bosdijk zal Belanty in de suikerbietenteelt met open armen worden ontvangen. "Er zijn de afgelopen jaren veel middelen verdwenen. De fungiciden die nog zijn toegelaten bevatten allemaal dezelfde actieve stof. Met Belanty hebben suikerbietentelers straks weer een sterke afwisselpartner met een nieuwe actieve stof." Meerjarige proeven laten zien dat Belanty effectief is op alle belangrijke bladschimmels. Niet alleen cercospora maar ook ramularia, roest en meeldauw worden effectief bestreden. "Met Belanty krijgt de gereedschapskist voor de suikerbieten een hele mooie aanvulling", aldus Bosdijk.
Meeropbrengst in aardappelen
Bouma verwacht voor Belanty ook een vlotte introductie in de aardappelteelt. "We hebben Belanty al zes jaar getest tegen alternaria en we halen mooie resultaten. Elke keer blijkt dat het net zo sterk of sterker is dan een huidig referentiemiddel. Daarom denken wij dat Belanty een interessante afwisselpartner wordt in alternariaschema's."
Dat bestrijding van alternaria ook werkelijk nut heeft, bleek afgelopen zomer in een proef in Zuid-Holland. Bouma: "De teler waar de proef lag, vroeg zich eind augustus af of bespuitingen op zijn praktijkperceel wel nut hadden. Twee weken later zaten de onbehandelde objecten er onder en ze brachten 2 ton minder op. Bij een vroege aantasting kan de schade nog veel groter zijn."
Waarnemingen op de proefvelden laten zien dat Belanty ook effectief is op sclerotinia. "Daar gaan we de komende jaren specifieke proeven voor aanleggen", vertelt de cropmanager. "Maar voor alternaria in aardappelen en bladschimmels in bieten kunnen we vanaf 2023 in ieder geval weer mooie schema's maken."
BASF heeft Belanty enkele jaren uitvoerig getest op meerdere aardappelproefvelden. Het fungicide laat een ijzersterke werking zien tegen alternaria.