De wintergerst is gedorst en op de eerste plekken zijn ook de tarwekorrels uit hun aar geschud. Door snelle afrijping van het gewas is dat een stuk vroeger dan andere jaren. Wel is het ideaal voor het zaaien van groenbemesters. Hoe lijken de eerste opbrengsten van de tarwepercelen en welke groenbemesters kiezen zij?
In Zeeuws-Vlaanderen en in Gelderland hebben de eerste Gewastour-telers hun tarwe gedorst. Deze telers zijn het erover eens: het is eigenlijk te vroeg om al tarwe te dorsen. In Zeeuws-Vlaanderen zijn telers Brian Salomé en Jacky Dieleman tevreden over de opbrengst. In Elst had de teler op meer opbrengst gehoopt.
Te snel afgerijpt
Bij Daan Tap in Elst (Gelderland) is de eerste tarwe al gedorst op 11 juli, wat uitzonderlijk vroeg is bij hem. "Ik heb nog nooit eerder zo vroeg wintertarwe geoogst", vertelt Tap. Normaal gesproken wordt de tarwe daar geoogst na 25 juli. De opbrengst viel niet mee op de rivierklei. "Het is een vroeg ras en werd eind september gezaaid. Door de weersomstandigheden is de tarwe in snel tempo afgerijpt waardoor de korrelvulling niet goed gelukt is." Tijdens het dorsen heeft Tap door de kleine korrels ook opbrengst verloren. "De aar bestond uit veel kleine korrels door de snelle afrijping. Wanneer de zeven in de combine op het nauwst stonden, verloor ik nog steeds kleine korrels".
Na de tarweoogst wordt het stro geperst en daarna wordt er champost gestrooid over het perceel. Daarna wordt er een groenbemestermengsel ingezaaid van DSV TerraLife. Er wordt gekozen voor een mengsel met veel verschillende soorten.
Tarweoogst in Zeeuws-Vlaanderen
In Zeeuws-Vlaanderen hebben Brian Salomé en Jacky Dieleman deze week hun eerste percelen tarwe geoogst. De telers waren tevreden met de opbrengst die uitkwam op circa 10 ton.
"We zijn dit jaar één á twee weken eerder dan normaal", vertelt Dieleman uit Philippine (Zeeland). Desondanks zijn beide telers tevreden met de opbrengst. "Normaal ben ik tevreden met 9 ton tarwe per hectare, maar dit jaar zitten we boven de 10 ton", vertelt een tevreden Dieleman.
Hij verhakselt normaal al zijn stro, maar heeft dit jaar de keuze gemaakt om een stuk te laten persen. Het stro gaat naar een veehouder en Dieleman krijgt er vaste mest voor terug. "Ik heb hiervoor gekozen omdat we meer last krijgen van het onkruid hanepoot. Door de stro te verkopen aan de veehouder en van hem vaste mest terug te krijgen, proberen we hanepoten te verminderen. Nu weet ik waar mijn vaste mest vandaan komt en dat moet verbetering brengen".
Na het persen wordt de mest uitgereden en een groenbemester ingezaaid. "Vorig jaar heb ik N-Fix gezaaid, maar ik wil zelf ook wel eens een mengsel maken. Wat ik belangrijk vind in een mengsel is dat er stikstofbindende planten inzitten. Misschien kiezen we dit jaar ook nog wel voor koriander als tweede teelt na de wintertarwe, maar daar ben ik nog niet over uit", vertelt Dieleman.
Positief verrast
Brian Salomé zegt dat de vroege tarwe meestal zijn mindere tarwe is qua opbrengst. Echter is de opbrengst van de vroege tarwe dit jaar goed. "Ik heb nu met mijn vroege tarwe 10 ton per hectare geoogst. Dus ik ben nieuwsgierig wat mijn andere tarwe gaat opbrengen." Ook Salomé is veel eerder begonnen met dorsen dan andere jaren.
Na de tarwe wordt vaste mest uitgereden. "Ik kies voor het inzaaien van een groenbemester waar geen bladrammenas in zit. De reden hiervoor is dat ik dan in het voorjaar zit met NKG. De knollen van bladrammenas krijg ik niet goed kapot. Daarvoor kies ik voor het groenbemestermengsel warmseason of N-Fixx van DSV."
In het noorden nog even geduld
Reinder Hogenhout uit Kimswerd (Friesland) verwacht dat het nog minimaal twee weken duurt voordat de tarwe gedorst kan worden. "Wanneer er in het zuiden de eerste tarwe gedorst kan worden, moeten we nog minimaal twee weken geduld hebben." Over zijn percelen is hij tevreden. "De tarwe staat er nog mooi op en ook allemaal rechtop. Ik maak veel gebruik van groeiregulator omdat ik een goede stevige tarwe wil hebben. Ik hoef geen lang stro, want het stro verhaksel ik toch altijd", legt Hogenhout uit. "De tarwe bemest ik met 100 kilogram stikstof en de rest moet Blue-N doen."
Overigens geldt lang niet overal dat de tarwe nog rechtop staat. Storm Poly heeft vorige week in verschillende delen van Nederland een behoorlijk aantal hectares plat gewaaid. Sommige percelen liggen vrijwel compleet plat.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.