Eigen foto

Gewastour Aardappel - week 33

Eerste aardappelpercelen beginnen te slijten

18 Augustus 2023 - Jesse Torringa

Ondanks de late start van het groeiseizoen begint de klad er toch al behoorlijk in te komen op de percelen met Innovator. Niet zo gek dat de MH-bespuiting er op meerdere percelen dan ook al op gaat. Ook phytophthora sluimert rond en zorgt voor een extra ronde met de veldspuit, vertellen de telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour.

De eerste percelen met Innovator zijn al behoorlijk op hun retour, zo oordelen diverse telers. En als dat nu nog niet gebeurd, dan staat volgens de aardappeltelers de komende dagen wel te gebeuren met het verwachte warmere en klamme weer. Ondanks het late aardappelpoten is het niet gek, want de aardappelen hebben met droogte, hitte maar ook zware regenval al behoorlijk wat tikken te verwerken gehad de afgelopen weken.

Dat het aardappelgewas op zijn retour is, deed de Zeeuwse aardappelteler Brian Salome besluiten om de Mh-bespuiting uit te voeren. "Afgelopen maandag heb ik MH gespoten. Ik zie dat de planten nu wel echt achteruit gaan. Van phytophthora had hij gelukkig geen last in IJzendijke. "Je ziet af en toe wel eens blaadje, maar dat leidde niet tot problemen". In vergelijking met andere delen van Nederland viel de neerslag de afgelopen tijd wel mee. "Ik kon eigenlijk op ieder moment nog wel over het perceel rijden", vertelt Salome.

Aardappelen kunnen meer water gebruiken
Aardappelteler Daan Tap uit het Gelderse Elst heeft afgelopen dinsdagmiddag de MH-bespuiting uitgevoerd. Over de stand van het gewas is Tap duidelijk: "De aardappelen zijn pas begonnen met slijten maar dit weekend gaat het hard denk ik. Ze geven hier dan tegen de 30 graden op". Door de neerslag van afgelopen tijd is de vochtvoorraad wel goed aangevuld, maar met de warmere dagen verdampt er ook weer veel en is volgens Tap meer neerslag welkom. "De bodemvochtsensoren geven met de hogere temperaturen al snel aan dat er weer vocht nodig is. De aardappelen kunnen dan nog wel wat extra gebruiken. Dit weekend geven ze ook onweersbuien af, maar je weet van tevoren nooit hoeveel er valt".

Het Gewastour-perceel in Elst tijdens de MH-bespuiting afgelopen dinsdagmiddag.

Op het Gewastour-perceel in Hellevoetsluis (Zuid-Holland) gaat het aardappelgewas al sinds begin augustus achteruit, zo is te zien via de kaarten van BioScope. Met de biomassa- en bijgroeikaarten van Bioscope is goed te zien dat de biomassa van het perceel aan het afnemen is. Vooral aan de oostkant van het perceel. De biomassa wordt aangegeven met een indexwaarde van 0 tot 1, waarbij 0 staat voor geen biomassa. Op 26 juli was de index van het perceel Innovator in Hellevoetsluis 0,568. Tot 10 augustus was dat afgenomen naar 0,46. Ook op de bijgroeikaart kleurt een groot deel geel en rood en is de waarde negatief, wat aangeeft dat het gewas achteruit gaat en aan het slijten is.

Ook bij Tap in Elst was de biomassa afgenomen van 0,59 naar 0,50,

Biomassakaart van het perceel in Hellevoetsluis op 2 augustus.
Biomassakaart van het perceel in Hellevoetsluis op 12 augustus.
Bijgroeikaart van het perceel in Hellevoetsluis op 12 augustus. Sinds de laatste meting is de groei achteruit gegaan waar de kleur geen en rood is.

De aardappeltelers van de Gewastour blijven spuiten tegen phytophthora met het klamme weer en de mogelijke (onweers)buien die worden verwacht. Zij zitten er met een kleiner interval bovenop, wat hard nodig is. Ondanks dat vinden zij met regelmaat verspreid over het perceel aantastingen van phytophthora. De langdurige en vele neerslag heeft daarmee ook zijn keerzijde in de aardappelen. Ook werd het op sommige plaatsen te nat en bleef water staan, waardoor op vooral lagere plekken met een mindere structuur waterschade ontstond.

Het Gewastourperceel in Appelscha (Friesland).
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Gewastour week 11

Groeiseizoen begint weer vals voor uientelers

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden