Gewastour Week 34 Uien

Percelen zaaiuien gaan hard achteruit

25 Augustus 2023 - Robert Reijerse

De uienpercelen zijn de afgelopen tijd hard achteruit gegaan. Veel uien konden profiteren van de neerslag, maar dat geldt lang niet voor elke regio. De MH-bespuiting ligt bijna op elk perceel van de telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour.

Tussen de percelen zaaiuien van de Boerenbusiness Gewastour is een duidelijk verschil zichtbaar. De uien die in april zijn gezaaid, zijn grotendeels tot compleet gestreken. De uien die wat later zijn gezaaid, tekenen gemiddeld wat groener en zijn pas begonnen met strijken of staan nog fier overeind. De weersomstandigheden van afgelopen dagen zorgen ervoor dat de uien aardig slijten, valt menig teler op.

Over 2 weken rooien
In Zeewolde (FL) zijn de uien woensdagavond voor de laatste keer gespoten dit seizoen met Luna tegen bladvlekkenziekte. Daarmee redden de uien het, want de verwachting is dat ze over met twee weken worden gerooid. "Het Gewastour-perceel is hard gestreken de laatste dagen", zegt teler Jan Berend Biesheuvel. "Als ik de uien nu moest rooien, dan was de grond alweer te hard. Mijn andere perceel uien is nog groen en heb ik deze week gespoten met MH. Het percentage bladloze rokken bedroeg 15%, dus het was er tijd voor", legt Biesheuvel uit.

In Zeewolde (FL) zijn de uien voor de laatste keer dit seizoen gespoten.

Neerslag kwam te laat
Bij Klaasjan Boer in Kortgene (ZL) slijten de uien hard. "De regen is voor meeste percelen uien te laat geweest de afgelopen weken" vertelt hij. "De percelen hier in de buurt staan er heel anders op dan de beelden die ik zie van de percelen die meedoen aan de Gewastour. Hier in Zeeland staan ze een stuk minder", legt Boer uit. Dat was in het begin wel anders, zo vlak na het zaaien. "Wat in het begin van het seizoen een mooi perceel uien leek te gaan worden, is door te weinig regen hard achteruit gegaan." 

Inmiddels worden de eerste percelen vervoerd met de vrachtwagen naar de afnemer. "De vroeg gezaaide percelen in maart zijn inmiddels gerooid en hebben 35 ton per hectare opgebracht. Maar de verschillen zijn hier regionaal groot. Mijn verwachting is dat de opbrengst heel wisselend gaat zijn, hier in de regio. Ik hoop dat de komende week nog regen valt, waar mijn percelen nog iets van kunnen profiteren."

In Kimswerd (Fr) is begin deze week het Gewastour-perceel gespoten met MH. "De MH heeft nu de tijd om in de ui te groeien voor een goede kiemrust in de bewaring. Voor de MH is het belangrijk dat het gewas na de bespuiting minimaal twee weken vitaal is", legt uienteler Reinder Hogenhout uit. Voor een goede opname moet het na de bespuiting minimaal tien uur droog blijven. 

In Kimswerd (FR) zijn maandagochtend de uien met MH gespoten.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Gewastour week 11

Groeiseizoen begint weer vals voor uientelers

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden