Agrifoto

Gewastour aardappel - week 38

Eerste aardappelen van Innovator al ingeschuurd

27 September 2023 - Jesse Torringa

Het is over en uit met de nagroei van het ras Innovator. Het rooien van de aardappelen staat dus in de planning van de telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour. De rooiomstandigheden lijken gunstig. Daarbij liggen de eerste aardappelen van Innovator inmiddels al achter de planken.

Na regen komt zonneschijn, zo blijkt wel weer. De neerslag van vorige week heeft de grond in veel delen van Nederland goed gedaan en met de huidige, warme nazomer leidt dat de komende tijd tot gunstige rooiomstandigheden. Meerdere telers geven aan dat de rooimachine klaar staat op het erf of al bezig is met overuren te maken. 

Innovators in Groningen gerooid
In het Groningse Woldendorp is de aardappelrooier al klaar met het rooien van Innovator. De afgelopen week is daar het Gewastourperceel onder goede omstandigheden gerooid. Teler Maarten Schuttenbeld geeft aan dat zij wel vaker wat vroeger van start gaan met de oogst. "Begin september hebben we het loof doodgespoten en afgelopen week hebben we het perceel gerooid. We zijn meestal redelijk op tijd met rooien, zeker waar Innovator dit jaar stond. Dat is zware grond, dus daar houden we altijd rekening mee met rooien".

Ondanks dat het rooien goed ging, staat de aardappelrooier even stil in Woldendorp. "We hebben alleen Innovator gerooid tot nu toe. Andere rassen zijn nog niet zo ver", vertelt Schuttenbeld. 
 

Alle aardappelen van het perceel zijn ingeschuurd in Woldendorp
Innovators inschuren in Woldendorp (Groningen)

Het is niet gek, gelet op het bijzondere seizoensverloop dit jaar, maar de opbrengst ligt volgens Schuttenbeld waarschijnlijk iets lager dan gemiddeld. Ik denk dat de netto-opbrengst op zo'n 50 ton per hectare is uitgekomen. In andere jaren halen we net wat meer, maar ik denk dat we er dit seizoen alles aan gedaan hebben gedaan. De aardappelen zijn wel redelijk grof geworden". Schuttenbeld geeft aan dat dit kan komen door een lager knolaantal. Een knolaantal per plant die dit jaar wat achter blijft op andere jaren, lijkt op veel percelen kilo's te kosten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Gewastour week 11

Groeiseizoen begint weer vals voor uientelers

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden