Eigen foto

Gewastour uien - week 13

Eerste uienperceel gezaaid, maar voorlopig niets meer

28 Maart 2024 - Jesse Torringa

Het eerste perceel met zaaiuien van de Boerenbusiness Gewastour is afgelopen woensdagochtend (27 maart) gezaaid. Deelnemer Klaasjan Boer twijfelde even of hij moest zaaien met de vele verwachte neerslag, maar er worden redelijke temperaturen verwacht en de grond viel mooi. Elders in Nederland is zo nu en dan wat gezaaid, maar veel is het niet. De volgende kansen voor uien zaaien lijken erg ver weg.

In totaal is er 5 hectare uien gezaaid en daarmee zit het Gewastourperceel in Kortgene er in. De neerslag van vanochtend (donderdag 28 maart) is de spelbreker en voorkomt dat er niet meer is gezaaid, vertelt Boer. In totaal viel er zo'n 6 millimeter. "Ik had wel meer willen doen en ik kon wel meer land alvast klaarleggen, maar ze gaven voor regen op en die is er ook gevallen. Daarom ben ik blij dat we niet meer land klaargelegd hadden voor de zaai, anders kan je er voorlopig helemaal niet meer op."

Ondanks dat de ondergrond nat was, waren de omstandigheden volgens Boer best goed. Hij zag meerdere telers in zijn regio afgelopen donderdag uien zaaien. "Het heeft de afgelopen tijd hier niet zo gek veel geregend. Aan de andere kant droogde het ook niet snel hoor, dat viel ook tegen. De ondergrond was nog nat, maar omdat de grond zo stijf is zak je er niet in weg. En bovenop is de grond mooi verweerd, dus het zaaien ging achteraf best goed."

De bovengrond viel mooi op het perceel in Kortgene (Zeeland).
Het zaaizaad ligt mooi vochtig.
Wanneer de wind gaat liggen, wil Boer zijn eerste onkruidbespuiting uitvoeren.

Redelijke temperatuur verwacht
"Ik heb wel even getwijfeld of we nu wel of juist niet moeten zaaien met de verwachte regen in zicht. Als het na de vele regen opdroogt, heb je zo een harde korst. Aan de andere kant kunnen ze ook al boven staan tegen die tijd. Met de redelijke temperatuur die ze verwachten, zit het wel goed. Het wordt zeker niet koud, dus dat is positief. Daarnaast heb ik ondiep gezaaid en ligt het zaad in vochtige grond."

Terugkijkend op hoe er nu gezaaid is en de grond viel, hoopt Boer zijn andere hectare dit weekend nog te zaaien. "Het waait nu lekker door, dus misschien dat we zaterdag nog iets kunnen doen voor de regen uit. Maar dat hangt heel erg van het weer af. Donderdagochtend voor het land klaarmaken en het zaaien had het ook 2 millimeter geregend en kon ik daarna aan de slag. Alleen dat is zo weer opgedroogd met de wind en anders dan die meerdere millimeters die er vanochtend zijn gevallen." Wanneer de wind afneemt, wil Boer nog de eerste onkruidbespuiting uitvoeren met Stomp.

Elders in Nederland is het rustig
Ze vlot dat Boer zijn perceel heeft gezaaid, zo is het elders in Nederland vrij rustig. Uienteler René Haaijer geeft aan dat hij in het noordoosten van het land wel wat zaaiwerk heeft verricht, maar ook daar vallen de hectares mee en "houdt het niet echt over" hoe het soms er aan toe gaat. Verder is er op de lichtere zandgronden zo nu en dan wat gezaaid, maar ook daar blijft het beperkt. In Flevoland zitten de eerste percelen er ook in.

In Limburg, waar landelijk gezien het zaaizaad wat vroeger de grond in gaat, is het ook nog erg nat en is weinig activiteit. Zo is bij Hubert Linders, uienteler in het Limburgse Nederweert, nog niet gezaaid. Ook in zijn omgeving nauwelijks. "Het is hier ontzettend nat, waardoor we niet kunnen zaaien. Het blijft daarom vooral bij wat mest uitrijden".

Met de weersverwachting van de eerste twee weken van april, waarin relatief aardig wat neerslag wordt afgegeven, gaat het nog wel even duren voordat de eerstvolgende kans voor uien zaaien zich aanbiedt. We zitten dan halverwege de maand april en voordat er dan werk wordt verricht, moet het nog drogen. Telers geven aan dat de millimeters nog wel daadwerkelijk moeten vallen. Als de weersverwachtingen uitkomen, dan is een herhaling van afgelopen seizoen heel dichtbij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Klaasjan Boer

'Twijfel soms of uienteelt zonder beregenen nog kan'

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour uien - week 16

Uientelers slaan grote slag, maar ideaal ging het niet

Gewastour Gybert Doggen

'Overtuigd dat gangbare landbouw essentieel blijft'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden