Eigen foto

Gewastour uien - week 34

Uien volop aan strijken en bollen, maar niet overal

23 Augustus 2024 - Jesse Torringa

De percelen gele zaaiuien zijn in volle gang aan het strijken op het moment. Zowel in het zuiden als het noorden van het land knikken de halzen, of het nu vroeg gezaaid is of een stuk later in het seizoen. Telers zien dat er nu wel kilo's groeien in dit stadium, al valt het bollingsproces niet overal mee. De MH-bespuiting heeft op veel plekken al plaatsgevonden.

Het strijken van de zaaiuien is al een tijdje aan de gang, maar dat begon dit seizoen op veel percelen later dan andere jaren. Veel percelen zijn door het natte voorjaar veel later ingezaaid dan normaal, waarmee het gewas tot nu toe simpelweg minder groeidagen heeft gehad. Wat ook anders is dan andere jaren, is het moment van strijken per gebied. In het zuiden van Nederland strijken de uien traditioneel gezien wat eerder dan in de noordelijke regio's door de vroegere zaaidata. Dat is dit jaar niet het geval. Door het natte weer grepen telers zowel in het noorden, midden en zuiden tegelijkertijd hun kans om te zaaien toen de grond bekwaam genoeg was. Daardoor beginnen percelen verspreid door Nederland ongeveer gelijk te strijken.

Gelijkmatig gestreken
Bij het Gewastourperceel in Marknesse (Flevoland) zijn de uien al voor ongeveer 50% gestreken, vertelt uienteler Peter Holster. Hij is tevreden over de stand van het gewas op zijn perceel na zo een groeiseizoen en heeft de MH er al een tijdje op liggen. "Er zitten mooie bollen onder een plant en ik ben best tevreden hoe het perceel er op staat. Ik ben misschien wat eerder dan gemiddeld met de MH-bespuiting, maar eerder spuiten geeft in mijn ervaring beter resultaat in de bewaring. Ik spuit zeker niet te vroeg of wanneer het gewas nog te vitaal is. Door op tijd er bij te zijn, heb je een betere opname van de MH." Volgens Holster is het ieder jaar weer een uitdaging om het juiste moment te vinden voor de MH-bespuiting.

Ook in het Noord-Brabantse Lepelstraat zijn de gele uien volledig gestreken. Uienteler David de Wit gaf aan dat het strijken niet echt doorzette, maar dat na afgelopen weekend alles snel plat ging. Hij verwacht dat er deze periode nog kilo's aan groeien. "Het loof is nog mooi groen. Deze week hebben we weer wat neerslag gehad en dat doet het gewas goed. Wel komt het oogstmoment in zicht. Met ongeveer twee weken gaan we wel rooien". Ook bij De Wit was de MH-bespuiting gelukt. Deze vond 2 á 3 weken geleden al plaats.

Het Gewastourperceel is vrijwel volledig gestreken in Lepelstraat (Noord-Brabant).

Ook bij de andere deelnemende telers van de Gewastour zijn de percelen uien aan het strijken, zowel de relatief op tijd gezaaide als de wat latere percelen die in mei pas de grond in gingen. Dat is ook goed te zien bij het perceel in Kimswerd, dat als een van de laatste werd gezaaid en nu is begonnen met strijken. Telers geven aan dat percelen of delen van percelen die wat holler staan qua stand, meer moeite hebben met strijken dan waar de stand regelmatiger staat. Het bollen van de uien is daarnaast in volle gang. Na het strijken kunnen er nog heel wat kilo's bijgroeien, zo spreken telers uit ervaring.

Uien

Het strijken en het bollingsproces gaat na afgelopen jaren, ook dit seizoen niet overal vanzelf. Dat ziet Bart Schriever, verkoopleider Benelux bij De Groot & Slot. "We zien dat er ook percelen zijn waar het bollen en strijken van de uien moeizaam verloopt. Het betreffen vaak percelen die later zijn gezaaid dit seizoen of een holle stand hebben. Dat heeft verschillende redenen, zoals plantuitval door de bonenvlieg. Maar ook het vele water van dit groeiseizoen heeft de stand beïnvloed. Het maakt het dan ook lastiger om het juiste MH-moment te bepalen."

Volgens Schriever houdt het moeizame strijken zich niet beperkt tot een bepaald gebied en zijn de verschillen ook regionaal soms erg groot. "Percelen die moeizaam strijken komen in heel Nederland voor. Je kan niet echt één gebied aanwijzen dit seizoen. Soms is het verschil tussen percelen dicht bij elkaar zelfs erg groot. Een vroeggezaaid perceel met veel kilo's en een natuurlijke afrijping wisselt dan af met het perceel waar het bollen nog moet beginnen. Helaas blijf je deze moeizame start van het groeiseizoen zien tot aan de oogst."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour uien - week 37

Veel uien al in het zwad, volgende week topdrukte

Gewastour uien - week 35

Eerste uien liggen in het zwad, nog weinig grofte

Gewastour uien - week 35

Oogst zaaiuien op het punt van losbarsten

Gewastour aardappel - week 35

Aardappelen zijn slijtende, nagroei kan tegenvallen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden