Ziektedruk neemt toe

Duitse gewassen bedreigd door extreme regenval

3 Juni 2013 - Redactie Boerenbusiness

Boeren in Duitsland en Oostenrijk maken zich grote zorgen om hun gewassen die al dagenlang onder water staan. Door de langdurige regen, drie keer zoveel als gemiddeld, zijn weilanden ondergelopen, akkers niet begaanbaar en neemt de ziektedruk toe. Dat melden diverse Duitse en Oostenrijkse mediabronnen. 

Op sommige plekken is het niet mogelijk graslanden te maaien en koeien te beweiden. Aardappelen dreigen te rotten in de natte grond. In Neder-Saksen zijn grote verliezen in vroege aardappelen. De aardappelen die al achter liepen worden nog verder vertraagd.

Graangewassen die goed ontwikkeld waren worden bedreigd, evenals maïs waarvan de groei wordt geremd door de te koude en te natte omstandigheden. Het veel te kleine blad wordt geel. Jonge bietenplantjes staan op veel percelen volledig onder water. Aspergetelers kijken tegen een uitval aan van 60 procent. Voor aardbeientelers is de situatie niet veel beter.

Doordat velden niet begaanbaar zijn is het lastig bemestingswerkzaamheden en onkruidbestrijding uit te voeren. Gevolg is een toenemende ziektedruk vooral door schimmel. Ook remt het gebrek aan zuurstof in het wortelstelsel de plantgroei. De kans op opbrengstverlies is aanzienlijk. 

Tot ongeveer veertig procent van de grond in Duitsland is in vijftig jaar tijd niet zo nat geweest. In het uiterste oosten en noordwesten van het land valt het mee. Vorig jaar was de situatie precies omgekeerd; toen was het een droog voorjaar. Als het weer volgende week niet verbetert, wordt de schade enorm zeggen meteorologen. Boeren snakken naar mildere temperaturen zonder neerslag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Ook na uiterst nat april blijft weer een achtbaan

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden