In juli weer sojameel

EU benut soja VS om sojameelgat te vullen

5 Juli 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De problemen in Zuid-Amerika hebben voor een tekort aan sojameel op de Europese markt gezorgd. Pas in juli wordt een herstel van de import verwacht. Tot zolang benut Europa de sojabonen uit de VS om het gat op te vullen.

De Europese Commissie importeert extra sojabonen voor de verwerking om een tekort aan Zuid-Amerikaans sojameel goed te maken. Problemen bij de transport hebben de import uit die regio vertraagd, zo meldt Oil World. Het bedrijf schat dat import van oktober 2012 tot september 2013 gaat stijgen tot 13,5 miljoen ton, tegenover 12,6 miljoen ton een jaar eerder.

"Import en verwerking worden gedreven door tekorten bij sojameel", zo laat de in Hamburg gevestigde olieverwerker weten. De Zuid-Amerikaanse export van sojameel was onvoldoende om alle vraag in te kunnen vullen, ondanks een grote oogst.  De problemen in de Braziliaanse haven en Argentijnse boeren die niet bereid zijn om te verkopen hebben ervoor gezorgd dat sojabonen hun bestemming niet bereikt hebben.

De Verenigde Staten profiteren van de extra vraag naar sojabonen uit de EU. Over februari/april 2013 importeerde de EU 1,25 miljoen ton sojabonen. Ruim 0,52 miljoen ton bonen meer dan gedurende het seizoen ervoor. Van juli tot september komt er volgens het Duitse bedrijf weer meer soja beschikbaar uit Zuid-Amerika. "Toch wordt het herstel van het aanbod sojameel meer dan gecompenseerd door een krimpend aanbod van andere oliegewassen, met name van zonnebloemmeel."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
henk 5 Juli 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/item/10829797/EU-benut-soja-VS-om-sojameelgat-te-vullen]EU benut soja VS om sojameelgat te vullen[/url]
als het maar geen GGO soja is
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden