Boer krijgt schade vergoed

Etiketteringfout noopt tot vernietiging tarweoogst

17 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness

Vijftig Franse akkerbouwers zijn gedwongen hun tarweoogst te vernietigen. Een overdosering van een niet toegelaten gewasbeschermingsmiddel van Dow Agrosciences is daarvan de reden. Het betreft 1.500 hectare tussen de Somme, Oise en de Nord-Pas-de-Calais. De betrokken boeren krijgen de schade vergoed. Dat schrijven Franse landbouwmedia. 

Een fout op het etiket van een middel tegen onkruid, dat overigens wel is toegestaan in Spanje en Italie, leidt tot problemen in Frankrijk. In Frankrijk is het middel echter niet toegelaten, omdat leverancier Dow AgroSciences nog geen verzoek heeft ingediend. Een dealer heeft de 131 verpakkingen met herbiciden verkeerd gelabeld en aan vier handelaren geleverd.

Uit het traceringssysteem bleek dat 49 boeren het middel op hun tarwepercelen hadden gespoten. De boeren zijn bezocht, geïnformeerd en worden verzocht hun percelen te vernietigen, omdat ze niet voldoen aan de fytosanitaire geldende eisen. Zij moeten daarvoor een overeenkomst tekenen en ontvangen een schadevergoeding. Met een tarweprijs van 192 euro per ton en een opbrengst van 9 ton per hectare zou het om een totaalbedrag gaan van 2,65 miljoen euro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Droogte in de VS geeft graanmarkt vleugels

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden