Nieuwe rassen vereist

Klimaatverandering bedreigt tarweoogst

18 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness

Finse onderzoekers luiden de noodklok voor tarwetelers en plantveredelaars. Dankzij klimaatveranderingen worden de weersomstandigheden namelijk extremer en zijn nieuwe tarwerassen nodig om een goede oogst te verzekeren. Zo moeten nieuwe rassen goed tegen droogte kunnen of juist tegen overmatige regenval.

Agrarisch onderzoeksbureau MTT Agrifood uit Finland onderzoekt wat voor gevolgen klimaatverandering heeft op agrarische gewassen. Vooral voor graangewassen als tarwe is die zorgwekkend. Professor Reimund Rötter luidt daarom de noodklok. Europa produceert namelijk een derde van alle tarwe wereldwijd en extreme weersomstandigheden kan die productie in gevaar brengen.

In Zuid-Europa worden meer hittegolven en droge periodes verwacht, terwijl het noorden van Europa juist te maken krijgt met nat en koel weer, vooral ten tijde van de zaaiperiode in de herfst. Ook krijgen we volgens de onderzoekers te maken met strengere winters. Die veranderingen zullen vooral in de eerste vijftig jaar van deze eeuw plaatsvinden.
Tijdens de tarweoogst krijgen we vaker te maken met warmer weer en droogte. Het voorjaar daarentegen kan flink kouder worden, met meer vorst. Ook de winters worden strenger. Koud en nat weer tijdens het groeiseizoen zorgt voor problemen in de groeiperiode omdat het risico van ziektes en legering groter wordt.

Onderzoeker Reimund Rötter en zijn collega hebben een methode ontwikkeld om gedetailleerd klimaatverandering aan te kunnen geven. Nadat zij dit op een nationaal niveau in Finland deden wordt het onderzoek nu verder in Europa uitgebreid. Het onderzoek richt zich volledig op relatie tussen klimaatverandering en de tarweteelt. Eerder werd dit al voor de teelt van gerst onderzocht. Volgens Rötter kan het extreme weer namelijk voor flink lagere opbrengsten zorgen waardoor de prijsvorming zeer grillig wordt. Misschien gunstig voor de boer maar niet voor de bevolking. Om in te kunnen spelen op de weersveranderingen ontwikkelde MTT Agrifood een gewas simulatie model. Door hier gegevens over vorst, regenval, droogte of hoge temperaturen in te voeren kan worden gekeken hoe het gewas hierop reageert.

Klimaatverandering is niet alleen lastig voor de teler maar ook voor de plantveredelaars. Volgens Rötter moeten kwekers specifiek naar een gebied kijken en hierop inspelen. Het weer per gebied kan namelijk zeer verschillen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Ook na uiterst nat april blijft weer een achtbaan

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden