Koolzaad grote verliezer

Duits graanareaal groeit 2 procent in 2015

21 Januari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Duitse graantelers hebben voor de oogst van 2015 2 procent meer wintergranen ingezaaid. Dat komt neer op 128.000 hectare. Het totale areaal wintergranen en koolzaad komt uit op 5,56 miljoen hectare. De oppervlakte wintertarwe en wintergerst stijgt allebei. Koolzaad moet duidelijk inleveren in de meeste deelstaten. Dat blijkt uit cijfers van nationaal statistiekbureau Destatis.

Het totale areaal wintertarwe stijgt dit jaar met 3 procent, tot 3,25 miljoen hectare. Een stijging van 89.000 hectare. Ook wintergerst is afgelopen herfst meer ingezaaid. Dit areaal stijgt met 43.000 hectare; ofwel 4 procent. De totale oppervlakte bedraagt 1,27 miljoen hectare.

Winterkoolzaad is de grote verliezer in Duitsland. Ook andere Europese landen laten die terugval zien. Het verbieden van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen en een lage prijs zijn hier veelal de boosdoener van. Gemiddeld daalt het totale areaal met 6 procent in 2015. Goed voor 81.000 hectare. De totale oppervlakte komt neer op 1,31 miljoen hectare. Vooral in de deelstaten Nedersaksen en Beieren wordt minder koolzaad gezaaid. Respectievelijk 11 en 10 procent.

In Mecklenburg-Vorpommern wordt de meeste koolzaad geteeld. De schade als gevolg van koolvlieg en koolzaadaardvlo heeft ervoor gezorgd dat veel percelen zwaar getroffen zijn. Ongeveer 300 hectare is inmiddels vernietigd, schrijft Agrarheute. De schade is zo groot omdat niet langer met neonicotinoiden mag worden gespoten. Het gevolg is dat telers andere middelen inzetten. Die drijven de kostprijs op. Zo wordt tot maximaal 400 euro per hectare extra uitgegeven aan bestrijdingsmiddelen.

De onzekere situatie zorgt ervoor dat koolzaadtelers voorzichtig zijn met het afsluiten van contracten. AMI meldt dat slechts tien procent van de telers een contract voor levering van oogst 2015 heeft afgesloten. Dit percentage lag nog nooit zo laag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden