Uitkering Cosun 2015 hoog

Bietentelers weten nu wat ze kunnen vangen

16 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Vanaf maandagochtend hebben bietentelers op het ledenportaal van Cosun inzage in de hoogte van hun UB-uitkering en kunnen zij aangeven of zij de aandelen wel of niet willen verzilveren. Aangezien Cosun over de referentiejaren zeer goede resultaten boekte, zijn de uitkeringsbedragen in 2015 hoog.

Alleen telers die meer dan vijftien jaar bieten hebben geleverd, komen in aanmerking voor deze de Uitkeringsregeling Bietenleveringen (UB). Hoeveel leden voor uitkering kiezen weet Cosun begin mei, maar de coöperatie adviseert het haar leden wel te doen. ‘We hebben een paar recordjaren achter de rug. Nu is de suikerprijs lager waardoor ook onze resultaten dalen. Daarom is het nu het moment te incasseren’, licht bestuurssecretaris Jan Willem van Roessel toe.

De basis voor de UB-uitkering is de optelsom van het coöperatief resultaat over 2012, 2013 en 2014. Referentiejaren met goede resultaten en dus hoge uitkeringsbedragen in 2015. De berekeningsfactor is als volgt. Door de optelsom te delen door het totaal aantal tonnen verwerkt in deze periode wordt de uitkeringswaarde per ton bieten bij 16 procent berekend. Verder geldt er een rekenfactor van; hoe langer geleverd, hoe hoger de factor. Voor de aandelen is het principe; hoe ouder het aandeel, hoe hoger.

In totaal zijn de aandelen goed voor ongeveer 200 miljoen euro. Voor het merendeel van de telers komt het bedrag waarschijnlijk als geroepen, omdat de opbrengstprijzen van veel akkerbouwproducten de afgelopen maanden ver onder de maat waren. Bedrijven die beëindigt zijn, hebben het geld al op hun rekening gestort gekregen. Oud CSM-telers kunnen in 2016 een uitkering aanvragen.

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden