Winst Cristal Union daalt 45%

Lage suikerprijs doorklieft winst Franse verwerker

23 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Dat de wereldwijde prijzen voor ruwe en geraffineerde suiker sterk zijn afgenomen heeft een desastreus effect voor de Franse suikerproducent Cristal Union. Over boekjaar 2013/2014 zag het de winst met maar liefst 45 procent dalen. De omzet daalde relatief licht, met 7 procent. Cristal Union is de op één na grootste bietenverwerker in het land en de nummer vijf van Europa. 40 procent van het totale Franse bietenareaal valt onder haar hoede.

45

procent

daalde de winst van Cristal Union tijdens boekjaar 2013/2014

Het historisch lage winstniveau, van 119 miljoen euro, heeft het bedrijf te danken aan een malaise binnen de wereldwijde markt voor suiker. Dat zegt algemeen secretaris Jean-François Javoy tijdens een persconferentie. Javoy is verantwoordelijk voor de financiën van het bedrijf. ‘De voorraden zijn hoog en de prijzen zitten in een dip. De wereldsuikerprijs voor geraffineerde suiker daalde met 20 procent. Die van ruwe suiker met 15 procent’, weet de Fransman.

Op Europees niveau zakte de suikerprijs gemiddeld met 25 procent. Cristal Union ondervond afgelopen seizoen bovendien extra nadelen. Zware regenval tijdens de oogstperiode zorgde ervoor dat het rooien werd bemoeilijkt, de transportkosten stegen en de verwerkingscapaciteit daalde.

Het bedrijf produceert dit jaar 1,4 miljoen ton suiker en 600.000 ton alcohol, gewonnen uit suiker. Dit wordt gebruikt voor de productie van bio-ethanol. De omzet komt uit op 1,8 miljard euro. Een daling van 7 procent ten opzichte het vorig boekjaar. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het volume verwerkte suikerbieten, die 3 procent lager uitkomt.

Om hun toekomst veilig te stellen wil Cristal Union groeien. Dat maakte Javoy op de persconferentie bekend. Die groei moet vooral uit de export komen. Daarvoor gaat het bedrijf nieuwe bestemmingen aanboren. Voor de middellange termijn blijft het uitzicht echter somber. Op de lange termijn hebben de Fransen het doel gesteld om 20 procent meer suikerbieten te gaan verwerken. Hiervoor moeten lokale telers meer suikerbieten gaan telen. Zo kan de verwerker – met zijn 10 fabrieken – hopelijk doorgroeien tot de nummer drie van Europa.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden