Bietenareaal EU krimpt 12%

Bietentelers willen actie EU voor stabiele markt

21 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Europese bietentelers willen steun van de Europese Commissie vanwege de scherpe prijsdaling op de suikermarkt. Die oproep deed de International Confederation of European Beet Growers (CIBE) vorige week in Brussel.

De telers zijn bezorgd over de moeilijke situatie op de Europese suikermarkt. Sinds januari 2013 daalde de suikerprijs met gemiddeld 43 procent. Zij reageren daarop door grote hoeveelheden suiker door te schuiven naar 2015/16 en het areaal in 2015 te verminderen met ongeveer 12 procent.

Blokkeer extra invoer op Europese suikermarkt

Verder kampen ze met onzekerheid na afschaffing van het suikerquotum in 2017. De telers dringen erop aan dat de commissie de extra invoer van suiker tijdens de campagne 2014/15 en 2015/16 blokkeert, omdat de Europese markt meer dan vol is.
Verder eisen ze dat er geen extra toegang op de Europese markt komt voor derde landen. Terwijl Europa zich strikt houdt aan de WTO-richtlijnen ten aanzien van de exportlimieten, ondersteunen en reguleren Thailand, India en Brazilië hun eigen suikerindustrie actief, zo klagen ze.

Ook pleiten ze voor een gelijke behandeling van suiker- en isoglucoseproducten en zijn ze voor een gedetailleerd prijsmeldingssysteem. Na drie jaar discussie roepen de telers de Europese instellingen en lidstaten op voor een snelle invoering van een stabiel en consistent EU-beleid ten aanzien van hernieuwbare energie met ten minste een aandeel van 7 procent biobrandstoffen in benzine. Dit moet ervoor zorgen dat de bio-ethanolproductie in de EU zich in de toekomst kan ontwikkelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden