6 procent onder vorig jaar

Duitse gerstoogst eindigt op 7,2 ton per hectare

3 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

De gemiddelde opbrengst van wintergerst in Duitsland komt dit jaar uit op 7,2 ton per hectare. Dat verwacht het DBV. Het leek erop dat de oogst een dramatisch lage opbrengst tegemoet ging, maar zover kwam het niet. Vooral in het midden van Duitsland is minder geoogst. Echter, het noorden en uiterste zuiden profiteerde van voldoende neerslag. Gemiddeld eindigt de opbrengst daarom slechts 6 procent onder die van vorig jaar.

6

procent

lager ligt de gemiddelde opbrengst van wintergerst in Duitsland

Regionaal zijn grote verschillen op te merken als gevolg van zeer wisselende hoeveelheden neerslag. In het noorden viel voldoende regen, net als in het uiterste zuiden. Dat zijn twee belangrijke teeltgebieden voor wintergerst. De opbrengsten liggen daar tussen de 7,5 en 10 ton per hectare. Dat pusht het landelijk gemiddelde omhoog.

De deelstaten Hessen, Saksen, Thüringen en Rijnland-Pfalz zijn door de droogste het zwaarste getroffen. Daar oogsten boeren 15 tot 20 procent minder wintergerst dan gemiddeld. Dat is te wijten aan het koude en droge voorjaar en aan het begin van de zomer.

Nu de gerstoogst landelijk bijna is afgerond durft het DBV uitspraken te doen over de opbrengst. Die komen neer op 7,2 ton per hectare. De totale oogst komt daarmee naar verwachting uit op 9,1 miljoen ton. 335.000 ton minder dan vorig jaar. Een klein verschil, omdat het areaal dit jaar met 3 procent toenam tot 1,27 miljoen hectare.

Inmiddels is ook de oogst van koolzaad in volle gang en is op veel plaatsen met wintertarwe begonnen. In de zuidelijke deelstaten is de helft tot driekwart van de tarweoogst al binnen. Daar heeft het warme en vaste zomerweer goed bij geholpen. In het noorden en oosten van Duitsland begint de oogst echter pas de komende dagen, zo verwacht DBV.

De geluiden die DBV nu binnenkrijgt is dat de tarweopbrengst 10 tot 15 procent lager ligt dan gemiddeld. Het landelijk gemiddelde zou dan op 8,7 ton per hectare uitkomen. Echter, het durft nog geen concrete uitspraken te doen omdat van een aantal belangrijke gebieden nog geen cijfers bekend zijn. Ook het areaal tarwe is in Duitsland met 3 procent gestegen dit seizoen. Op 3,25 miljoen hectare wordt tarwe verbouwd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden