Minder maïs en sojabonen

Kleinere mondiale tarwevoorraad geeft lucht

10 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft de wereldtarwevoorraden voor 2015/16 iets verlaagd. Toch blijven deze op een recordhoog niveau, zo blijkt uit het WASDE-rapport dat woensdag verscheen.

De verwachting voor Amerikaanse sojabonen is verhoogd, omdat er rekening wordt gehouden met een dalende vraag naar sojameel. Aan het eind van seizoen 2015/16 zou de voorraad uitkomen op 460 miljoen bushels; 10 miljoen meer dan de vorige prognose en iets hoger dan wat analisten hadden verwacht.

2

procent

minder sojabonen wereldwijd

De maïs- en tarweschattingen voor de VS zaten trouwens onder het door hen geschatte gemiddelde. De cijfers voor Amerikaanse maïs komen wat betreft de eindvoorraad neer op 1.837 miljard bushels. Ook tarwe blijft onveranderd staan op een eindvoorraad van 966 miljoen.

De mondiale graan- en sojabonenvoorraden worden lager ingeschat. Voor soja gaat het om een totaal van 78.9 miljoen ton; zo’n 2 procent minder dan de 80.4 miljoen waar vorige maand nog van werd uitgegaan. Handelaren dachten aan een kleine stijging, maar het USDA stelt dat de wereldwijde sojabonenproductie daalt. In tarwe zakken de eindvoorraden met 1.2 miljoen naar bijna 237.6 miljoen ton. Aanleiding daarvoor zijn de kleinere oogsten in Australië en India. Welkom nieuws op de markt dat al maanden gevangen zit in een negatief sentiment.

Door de lagere voorraden in Brazilië en kleinere oogsten in Zuid-Afrika en op de Filippijnen dalen de wereld eindvoorraden maïs tot bijna 207 miljoen. In februari werd er nog uitgegaan van 208.81 miljoen. Weerproblemen op het zuidelijk halfrond veroorzaakt door El Nino snijdt in de mondiale eindvoorraden mais. Het ziet er niet naar uit dat de Amerikaanse maïsexport hiervan kan profiteren. Getroffen landen stappen over naar voertarwe of leveranciers dichterbij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Droogte in de VS geeft graanmarkt vleugels

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden