Vooral meer tarwe uitgevoerd

Russische graanexport bereikt recordniveau

9 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks een stroeve start draait de Russische graanexport op volle toeren. Dat blijkt uit een bericht van het landbouwministerie, wat wordt ondersteund door analisten. De uitvoer van tarwe en korrelmaïs kent dit seizoen een flinke opleving.

Het Russische ministerie van landbouw stelde haar exportverwachting voor tarwe met 1 miljoen ton bij voor seizoen 2015/16. Naar schatting komt die uit op 25 miljoen ton. Met 24,45 miljoen ton is consultancybureau ProZerno iets pessimistischer ingesteld. Zij verwachten dat het land 24,45 miljoen ton uit zal voeren. Dat houdt nog steeds een stijging in van 2,24 miljoen ton – ofwel 10 procent – ten opzichte van 2014/2015.

25

miljoen ton

tarwe exporteert Rusland dit jaar

De export van korrelmaïs is die andere grote stijging. Vorig seizoen bedroeg het geëxporteerde volume 3,01 miljoen ton. Naar verwachting komt die dit jaar uit op een record van 4,6 miljoen ton, meent Prozerno. De export van gerst daalt juist – met 1,1 miljoen ton – naar een geschat volume van 4,18 miljoen ton. De verlaagde exportbelasting heeft dit seizoen ongetwijfeld geholpen bij de uitvoer van meer granen.

De totale Russische graanoogst van 2015 schat Prozerno in op 104,8 miljoen ton. 34,5 miljoen ton daarvan wordt aan het buitenland verkocht. De vier grootste afnemers zijn Egypte, Iran, Saoedi-Arabië en Turkije, ondanks recente politieke spanningen. Deze vier landen zijn samen goed voor 13 miljoen ton dit seizoen.

Voor de aankomende oogst verwacht Prozerno dat in totaal 105,5 miljoen ton geoogst gaat worden. Een kleine stijging van 0,6 procent. Voor tarwe zetten zij in op een stijging van 1,4 procent, tot 60,9 miljoen ton. De opbrengst van rogge stijgt naar verwachting met een vijfde en het volume peulvruchten met 16 procent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Marktupdate Granen

Het is of te nat of te droog in de graangebieden

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden