Gerst en koolzaad slecht

Opbrengst tarwe valt lang niet overal tegen

3 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Uit de eerste rapportage die binnendruppelen van boeren in Nederland, Duitsland en Engeland blijkt dat de recent geoogste wintertarwe meer kilo’s oplevert dan eerder werd gedacht. De opbrengsten van (winter)gerst en koolzaad tonen weinig goeds. De vroege tarwe’s zijn een opkikkertje.

Farmers Weekly schrijft dat de oogst van vroege wintertarwe in het oosten en zuiden van Engeland rond de maandwisseling is begonnen. Volgens de eerste cijfers komt de opbrengst op zo’n 9 ton per hectare uit en daar zijn telers blij mee. Hectolitergewichten schommelen tussen de 70 en 80. Het eiwitgehalte is wel aan de lage kant, wat voor baktarwe een probleem kan worden. De tarweoogst op het eiland loopt ongeveer een week achter ten opzichte van andere jaren.

9

ton/ha

tarwe wordt in Engeland geoogst

Op alle fronten valt de opbrengst van gerst en koolzaad in Engeland lager uit. De korrels zijn zeer fijn en hebben een enorm laag hectolitergewicht onder de 60 kg/hl. Ook koolzaad presteert niet naar behoren en de opbrengst lijkt bij veel telers minimaal 10 tot 15 procent onder het gemiddelde te liggen. De tarwe die nu wordt geoogst in Engeland lijkt de ergste regen in juni gemist te hebben en van de zon in juli geprofiteerd.

In Duitsland schommelen de gerapporteerde opbrengsten voor granen en koolzaad wat heen en weer, afhankelijk van de regio. Zo wordt in Baden-Wurttemberg over een bovengemiddelde opbrengst gesproken voor tarwe. Koolzaad komt gemiddeld uit op 4,1 ton/ha tegenover 4,8 ton/ha gemiddeld. Voor tarwe is dat 70,9 ton/ha tegenover 6,7 ton/ha vorig jaar en 6,8 ton/ha voor het zesjarig gemiddelde. Nedersaksen spreekt over een tarweopbrengst van 7,4 ton/ha. 400 kg meer dan gemiddeld. De opbrengst van koolzaad komt zes procent lager uit, zo is de schatting.

In Mecklenburg-Vorpommern daalt de koolzaadopbrengst fors, met 30 procent. De gemiddelde opbrengst gaat van 4,4 ton naar 3 ton per hectare. Dat wijten telers vooral aan schade door de koolzaadglanskever, omdat geen zaaizaad meer mag worden ingezet dat ontsmet is met neonicontinoïden.

CZAV berichtte gisteren – 2 augustus – dat het 15 procent van de graanoogst heeft ontvangen. Het gaat om een kleine 50.000 ton gerst en tarwe. Op 1 augustus kon op enkele plekken in het zuidwesten nog worden geoogst. Inmiddels gooit regen roet in het eten. De vochtpercentages van de in augustus geoogste partijen bedraagt 16 tot 17 procent met hectolitergewichten die variëren van 70 tot 80.

Het huidige wisselvallig weer zorgt wel voor vertraging, waardoor de oogst later uitkomt. Dat is op dit moment geen probleem, meent CZAV. De Brabantse zandgronden hebben tot nu toe het meeste graan geoogst. CZAV ontving 32 procent van het totaal volume uit deze regio. Zeeuws Vlaanderen volgt, met een voortgang van 21 procent. De andere Zeeuwse eilanden, afgezien van Tholen, scoren onder de tien procent, net als het rivierengebied. Van het vasteland van Zuid-Holland is nog helemaal geen tarwe binnengekomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden