Productie 4% gedaald

Neonics ban kost Europese boeren jaarlijks 576 miljoen

18 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Het Europees verbod op neonicotinoïden kost boeren in de Europese Unie jaarlijks 576 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van het Humboldt Forum for Food and Agriculture. Ondertussen profiteren landen elders in de wereld van onze verslechterde concurrentiepositie. De toekomst biedt voorlopig weinig soelaas.

Onderzoeksbureau Humboldt Forum for Food and Agriculture heeft onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van het Europees verbod op neonicotinoïden. Daardoor worden vooral telers van koolzaad getroffen, omdat zaadcoating met neonics niet langer zijn toegestaan. Alternatieven werken niet afdoende.

4

procent

daalde de koolzaadproductie in de EU

Per jaar kost het de sector 576 miljoen euro, door misgelopen opbrengsten en hogere teeltkosten. De koolzaadopbrengst in de EU is sinds het verbod afgenomen tot 912.000 ton. Vier procent minder dan voor de restrictie. In andere delen van de wereld; de VS, Oekraïne en Australië vullen dit gat op. Neonicotinoïden mogen in die landen nog wel gewoon gebruikt worden.

De Europese Commissie stelde het verbod in december 2013 in. Reden daarvoor was hoofdzakelijk het terugdringen van de bijensterfte in Europa. Een discutabel onderwerp, waar al veel over gezegd, geschreven en gepubliceerd is. Recent onderzoek toont aan dat het juist zeer goed gaat met de bijenpopulaties in Europa. De Britse boerenbelangenbehartiger NFU beklaagt zich bij de EC omdat telers meer kosten maken en niet meer kunnen concurreren op wereldniveau. Telers gebruiken nu meerdere bespuitingen met pyrethroïden, die minder effectief zijn en duurder. Het gaat vooral om de bestrijding van de koolzaadglanskever waardoor soms volledige gewassen verloren gaan.

De EFSA besloot recent het onderzoek naar de effecten van het neonic-verbod op honingbijen op te schorten naar dit najaar. Tijdens een bijeenkomst van Copa-Cogeca sprak NFU vicepresident Guy Smith: ‘Voor akkerbouwers in het Verenigd Koninkrijk en de EU wordt het steeds moeilijker om rendabel koolzaad te telen. Wanneer het verbod blijft staan krimpt het areaal steeds verder. Hierdoor hebben bijen minder beschikking tot koolzaadbloesem, wat juist nadelig werkt.’ Volgens Smith ontbreekt alle bewijs dat het verbieden van neonics effect heeft gehad op de bijenpopulatie.

Vooral in het VK hebben akkerbouwers koolzaad inmiddels gedag gezegd. Kansen op gewasverlies zijn hoog en opbrengsten laag. Het areaal krimpt hierdoor constant, van 675.000 hectare in 2014 naar 579.000 hectare in 2016. De opbrengst in 2016 daalde met ruim 20 procent, naar 3,1 ton/ha. Tezamen met de areaaldaling is de Britse koolzaadproductie met 30 procent gedaald, schrijft Farmers Weekly.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
jpk 28 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10873060/neonics-ban-kost-europese-boeren-jaarlijks-576-miljoen][/url]
Als het levensreddende medicijnen zijn worden ze onmiddellijk toegepast
Zonder een gedegen onderzoek
ban 28 Juni 2017
gauw verbieden minder is beter
Abonnee
moeder overste 28 Juni 2017
Er zijn vele gewassen waar we met een kleine schade tolerantie best zonder kunnen. We worden bang gepraat door fabrikanten en handel. Een iets lagere opbrengst met een mogelijk veel hogere prijs is toch net zo leuk.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden