Het Europees verbod op neonicotinoïden kost boeren in de Europese Unie jaarlijks 576 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van het Humboldt Forum for Food and Agriculture. Ondertussen profiteren landen elders in de wereld van onze verslechterde concurrentiepositie. De toekomst biedt voorlopig weinig soelaas.
Onderzoeksbureau Humboldt Forum for Food and Agriculture heeft onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van het Europees verbod op neonicotinoïden. Daardoor worden vooral telers van koolzaad getroffen, omdat zaadcoating met neonics niet langer zijn toegestaan. Alternatieven werken niet afdoende.
Per jaar kost het de sector 576 miljoen euro, door misgelopen opbrengsten en hogere teeltkosten. De koolzaadopbrengst in de EU is sinds het verbod afgenomen tot 912.000 ton. Vier procent minder dan voor de restrictie. In andere delen van de wereld; de VS, Oekraïne en Australië vullen dit gat op. Neonicotinoïden mogen in die landen nog wel gewoon gebruikt worden.
De Europese Commissie stelde het verbod in december 2013 in. Reden daarvoor was hoofdzakelijk het terugdringen van de bijensterfte in Europa. Een discutabel onderwerp, waar al veel over gezegd, geschreven en gepubliceerd is. Recent onderzoek toont aan dat het juist zeer goed gaat met de bijenpopulaties in Europa. De Britse boerenbelangenbehartiger NFU beklaagt zich bij de EC omdat telers meer kosten maken en niet meer kunnen concurreren op wereldniveau. Telers gebruiken nu meerdere bespuitingen met pyrethroïden, die minder effectief zijn en duurder. Het gaat vooral om de bestrijding van de koolzaadglanskever waardoor soms volledige gewassen verloren gaan.
De EFSA besloot recent het onderzoek naar de effecten van het neonic-verbod op honingbijen op te schorten naar dit najaar. Tijdens een bijeenkomst van Copa-Cogeca sprak NFU vicepresident Guy Smith: ‘Voor akkerbouwers in het Verenigd Koninkrijk en de EU wordt het steeds moeilijker om rendabel koolzaad te telen. Wanneer het verbod blijft staan krimpt het areaal steeds verder. Hierdoor hebben bijen minder beschikking tot koolzaadbloesem, wat juist nadelig werkt.’ Volgens Smith ontbreekt alle bewijs dat het verbieden van neonics effect heeft gehad op de bijenpopulatie.
Vooral in het VK hebben akkerbouwers koolzaad inmiddels gedag gezegd. Kansen op gewasverlies zijn hoog en opbrengsten laag. Het areaal krimpt hierdoor constant, van 675.000 hectare in 2014 naar 579.000 hectare in 2016. De opbrengst in 2016 daalde met ruim 20 procent, naar 3,1 ton/ha. Tezamen met de areaaldaling is de Britse koolzaadproductie met 30 procent gedaald, schrijft Farmers Weekly.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10873060/neonics-ban-kost-europese-boeren-jaarlijks-576-miljoen][/url]