Ernstig watertekort

Stevent Franse tarwe weer af op misoogst?

21 April 2017 - Niels van der Boom - 4 reacties

Voor veel Franse akkerbouwers ging 2016 de boeken in als het slechtste jaar ooit. De reden daarvoor is de extreem slechte tarweoogst. Ook over de oogst van 2017 ontstaan de nodige zorgen. Er moet snel regen vallen, om het gewas aan de groei te helpen.

Philippe Pinta, voorzitter van AGPB, de vereniging van tarweproducenten, maakt zich grote zorgen. 'Gemiddeld zien we een watertekort van 50 procent, ten opzichte van wat de plant nodig heeft. Normaal gesproken is dat ongeveer 25 procent in deze tijd van het jaar. Daarnaast is regen ook nodig om de stikstof op te laten lossen, zodat de plant het op kan nemen.'

Veel bedrijven zijn verzwakt na 2 slechte jaren

Bedrijven financieel zwak
De tarwegewassen beginnen in Frankrijk inmiddels te verkleuren door de aanhoudende droogte. Zeker nu er veel wind staat, waardoor het land verder uitdroogt. Pinta, zelf akkerbouwer in de regio rond Parijs, vreest dat er ook de komende 10 dagen geen regen gaat vallen. 'Het jaar 2015 was een jaar met goede opbrengsten, maar de graanprijzen waren te laag. In 2016 werden we getroffen door zware regen en overstromingen', schetst Pinta. 'Veel bedrijven zijn financieel verzwakt na 2 slechte jaren. Ik vraag mij af hoeveel akkerbouwers door kunnen boeren, wanneer we voor de tweede maal op rij met een catastrofe te maken krijgen. De regio’s Bretagne en de Bekken van Parijs (grand Bassin Parisien) kennen het grootste watertekort. Inmiddels is dat naar bijna alle akkerbouwregio’s uitgebreid.'

Droge winter
Over 10 dagen is het nieuwe maan. De AGPB-voorzitter hoopt dan op een omslag in het weer. Maar, het is al 6 maanden op rij droog in Noord- en Midden-Frankrijk. De winter kende zeer weinig neerslag. Ook andere gewassen ondervinden daar hinder van, minder dan de helft van het meerjarig gemiddelde. De situatie is nog niet catastrofaal, maar wanneer het de komende weken droog blijft, duurt dat niet lang meer, denkt Pinta. 'Begin mei weten we meer.' Daarnaast vreest hij voor de toekomst van bedrijven. Door slechte financiële resultaten hebben niet veel bedrijven een weersverzekering afgesloten. Vorig seizoen was ongeveer een kwart van het tarweareaal verzekerd tegen weersextremen.

Matif negatief
Ondanks het slechte nieuws, voor de Franse tarweoogst, is de termijnmarkt Matif in Parijs niet op andere gedachten te brengen. De tarwekoers toont een dalende trend en noteerde donderdag 20 januari een slotkoers van 163,25 euro per ton. Ook vrijdag 21 april schrijft de beurs rode cijfers.

8,2

millimeter

regen viel gemiddeld tot dusver in april

Vorst schaadt boomgaarden
Ook de Franse boeren hebben deze week met vorst te maken gehad. Dat heeft weinig invloed op de graangewassen. Voor gewassen, als suikerbieten en cichorei, is de situatie zorgelijker. Vooral de regio’s Champagne, Bourgondië en het Loiredal hadden met temperaturen tot -6 graden te maken. Franse wijnboeren zitten met hun handen in het haar. Verwacht wordt dat wijngaarden grootschalig zijn getroffen, met opbrengstderving tussen 40 en 50 procent. De 2 eerste weken van april waren juist zeer zacht. De temperatuur lag 2,3 graden boven het meerjarig gemiddelde, becijfert Météo-France. Daarmee startte april zeer zacht.

Gemiddeld viel, over april, tot dusver in heel Frankrijk gemiddeld 8,2 millimeter regen. Sommige meetstations kwamen niet verder dan 5 mm regen. Daarmee komt april 2017 naar verwachting op een vierde plaats in de boeken qua neerslagtekort.

Sneeuw in Oost-Europa
Andere Oost-Europese landen hebben meer met het winterweer te maken. Zo viel in de Oekraïne en Rusland sneeuw in veel regio's, terwijl de voorjaarsinzaai van granen in volle gang is. Ook Roemenië werd op een pak sneeuw getrakteerd. De Oekraïense minister van landbouw laat in een statement weten dat de gewasopbrengst daar niet door wordt benadeeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
cagri 23 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10874225/Stevent-Franse-tarwe-weer-af-op-misoogst?]Stevent Franse tarwe weer af op misoogst?[/url]
het is toch niet meer normaal te noemen dat de beurzen niet meer reageren op zulke vooruitzichten?
Of mogen de voedselprijzen niet stijgen voor de stabiliteit in veel regio's ??
fransman 24 April 2017
De voorraden zijn groot en het jaar is nog niet om.
Lichte grond 29 April 2017
fransman schreef:
De voorraden zijn groot en het jaar is nog niet om.



hier kruipt ze terug in de grond, wordt pijnlijk de volgende 14 dagen: o regen op appel en blijvend koel...
Kjojoop 1 Mei 2017
En nu in de VS ook al problemen, wie weet gaat het weer eens wat worden met de tarwe.
kris 2 Mei 2017
Kjojoop schreef:
En nu in de VS ook al problemen, wie weet gaat het weer eens wat worden met de tarwe.

prachtig !!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Granen & Grondstof

India past voorraadlimiet tarwe aan tegen speculatie

Analyse Granen & Grondstof

Amerikaans ministerie snijdt fors in maïsvoorraad

Analyse Granen & Grondstof

Egypte staat voor grote wijziging bij inkoop graan

Marktupdate Granen

Tarwemarkt krijgt steun uit Zwarte Zeegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden