Vierverlaten draait weer

Bietencampagne opgerekt tot eind januari

18 Oktober 2017 - Niels van der Boom

De tweede grote storing in Vierverlaten is gisteren, dinsdag 17 oktober, verholpen. De fabriek draait weer op volle capaciteit. Dat meldt Cosun woensdag 18 oktober, 2 dagen eerder kreeg de locatie voor de tweede maal met een fors mankement te maken. Dat heeft gevolgen voor het campagneverloop.

Aan de start van campagne 2017 begon de verwerking in Dinteloord al met horten en stoten. Op 7 oktober liep de aanvoerband in Vierverlaten grote schade op. Ruim een week later deed het euvel zich opnieuw voor. Telers zijn intussen geïnformeerd over het verlaat ophalen van hun bieten. In Groningen is overigens wel suiker geproduceerd uit de aanwezige voorraad diksap.

De bietencampagne is verlengd tot eind januari

Campagne naar eind januari
Cosun heeft de bietencampagne inmiddels verlengd tot eind januari, als alles volgens plan verloopt. Deels vanwege de storingen maar, deels ook vanwege de extreem hoge opbrengst. Flink meer tonnen bieten moeten worden verzet door de laadploegen. Een campagne die 3 tot 4 weken langer duurt dan vooraf gedacht, betekent mogelijk afdekken voor de late levering. Daartegenover staat ook dat telers meer bewaarpremie kunnen ontvangen.

Vogelgriep
Het nieuws over een nieuwe vogelgriepuitbraak in Zeeland wordt scherp in de gaten gehouden. Een vervoersverbod kan het transport aan banden leggen. Bieten storten op het erf van een pluimveebedrijf is daarom niet toegestaan.

Suikergehalte gelijk
In de vijfde campagneweek is het suikerpercentage  op 16,6% blijven staan. Het gemiddeld tarrapercentage bedraagt bijna 11%. Het WIN-getal stijgt naar 90,8. Bieten van Schouwen-Duiveland, Midden-Brabant, Texel en het Groninger veen noteren als enige suikergehaltes van 17% of meer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden