Shutterstock

Nieuws Südzucker

Franse regering roept Südzucker op het matje

14 Maart 2019 - Redactie Boerenbusiness

Frankrijk legt zich niet neer bij het besluit van het Duitse suikerconcern Südzucker om locaties te sluiten en een grote reorganisatie door te voeren. Na weken van boerenprotesten, is het nu de Franse overheid die de top van het bedrijf op het matje roept.

Südzucker liet eind januari weten de financiële balans van het bedrijf te willen herstellen. Door de suikerproductie met 700.000 ton terug te schroeven, hoopt het internationale concern tot €100 miljoen per jaar te besparen. Dit doen zij onder andere door locaties in Duitsland, Polen en Frankrijk te sluiten.

2.500 getroffen telers
Voor Frankrijk betekent dit dat 2 van de 4 locaties gesloten worden en dat er een forse reorganisatie zal plaatsvinden. Hierdoor staan naar schatting 130 banen in de fabrieken in Cagny (in de regio Calvados) en Eppeville (in de regio la Somme) op de tocht. Ook worden de verpakkingsactiviteiten in Marseille stopgezet.

Naast de 130 vaste werknemers op locatie, treft de sluiting ook nog eens 2.500 bietentelers in de desbetreffende regio's, berekende het ministerie in Frankrijk. Voor hen valt de afzetmogelijkheid weg en daarmee ook in veel gevallen het inkomen van de telers.

Stevig gesprek
Ondanks de vele protestacties van boeren, houdt het Duitse concern voet bij stuk. Daarom ontvingen Didier Guillaume, de minister van Landbouw, en Agnes Pannier-Runacher, de minister van Economie, woensdag 13 maart de top van het Duitse bedrijf voor een stevig gesprek. Volgens de Franse regering moeten de Fransen niet de dupe zijn van de reorganisatie.

Daarnaast vreest de Franse overheid ook voor het concurrentievermogen en de levensvatbaarheid van de bietenteelt, zo laat de regering in Frankrijk weten in een persbericht.

Activiteit behouden
"De regering heeft aan het management van Südzucker gevraagd om alle opties te overwegen om de industriële activiteiten op deze locaties te handhaven, en om de verkoop van de locaties te overwegen", zo laten de ministeries in een gezamenlijke verklaring weten. De minister benadrukt daarbij dat Südzucker wettelijke verplichtingen heeft als het gaat om het beschouwen van de Franse bietentelers als werknemers.

"De staat heeft het Duitse bedrijf gevraagd om het project te herzien en onderhandelingen te openen met de sector", zo luidt de persverklaring. "Het is ondenkbaar dat Frankrijk achter een dergelijke brutale oplossing staat en de herstructureringen ondersteunt." Südzucker heeft zelf nog geen reactie gegeven na afloop van het gesprek.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden