Shutterstock

Nieuws Granen & Grondstof

Macron en Brazilië in de clinch over soja

19 Januari 2021 - 1 reactie

De Franse president Emmanuel Macron vindt dat Europa beter zelf soja kan telen, dan het te importeren uit Brazilië. Volgens Macron draagt Europa met de import van Braziliaanse soja bij aan de ontbossing van de Amazone.

"Wij zijn consequent in onze ecologische ambities, wij vechten ervoor om soja te telen in Europa" zo schrijft de Franse president Macron op Twitter. De Braziliaanse vicepresident Hamilton Mourão reageerde direct door te zeggen dat de Fransman niet goed weet waar het merendeel van de soja vandaan komt. Hij wijst Macron erop dat slechts een klein deel vanuit de Amazone komt. Verder zegt hij dat Brazilië een concurrentievoordeel ten opzichte van Frankrijk heeft, omdat verhoudingsgewijs veel minder grond in gebruik is voor de landbouw.

Soja-import staat ter discussie
In de Europese Unie is al langer discussie over soja-import vanuit Brazilië en de schadelijke effecten van de teelt in het land. Europa heeft in 2020 circa 8,4 miljoen ton Braziliaanse soja geïmporteerd en is daarmee (na China) de belangrijkste afnemer van het land. Meerdere lidstaten hebben al langer plannen minder afhankelijk te worden van import. Zo lanceerde Nederland in december nog 'de Nationale Eiwitstrategie'. Europese soja wordt vooral in Frankrijk, Roemenië en Italië geteeld. In Nederland is de teelt in 2013 geïntroduceerd. Het areaal hier blijft beperkt en bedroeg in 2020 een kleine 150 hectare, blijkt uit gegevens van Boer & Bunder.

Brazilië hoopt juist de export naar de Europese Unie te vergroten, onder andere door het handelsverdrag Mercosur, waar ook Argentinië, Paraguay en Uruguay in vertegenwoordigd zijn. Macron is tegen het verdrag. omdat hij vindt dat Frankrijk geen deal kan sluiten met een land dat de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs niet respecteert.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Kjol 19 Januari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10890698/macron-en-brazilie-in-de-clinch-over-soja]Macron en Brazilië in de clinch over soja[/url]
Kostprijs in Brazilie ligt veel lager dan in de EU, gaat dus niks terecht komen van EU eigen productie zolang er een vrijhandelsakkoord ligt. En zelf volgens de WTO regels kan import niet zomaar worden gestopt.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Sojabonen

Iets minder soja ingevoerd, wel recordimportwaarde

Inside CBS

Helft soja komt uit Brazilië, invoervolume stijgt

Nieuws Ontbossingsvrije soja

Roep NGO's om zuivere soja bereikt klein deel markt

Analyse Granen & Grondstof

De tarwemarkt kruipt voorzichtig naar boven

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief